Profitul net al Bank Leumi a scăzut de la 883 mil.dolari în 2007 la 24,2 mil. dolari în 2008

Banca israeliană Leumi, prezentă şi în România, a raportat un profit net de 24,2 milioane dolari pentru 2008, faţă de 883 milioane dolari în 2007, în condiţiile unei pierderi de 311,2 milioane dolari în ultimul trimestru al anului trecut.

Urmărește
10 afișări

Banca a anunţat că nu va plăti dividendele aferente anului trecut din cauza deteriorării condiţiilor economice şi a incertitudinilor legate de amplitudinea impactului crizei asupra sistemului bancar din Israel, se arată într-un comunicat al băncii.

În plus, perspectiva economică nesigură din Israel a determinat Bank Leumi să nu stabilească o politică privind dividendele pentru 2009.

Creditele acordate clienţilor în 2008 s-au cifrat la 56,1 miliarde dolari, comparativ cu 52,2 miliarde dolari în 2007. În acelaşi timp, depozitele atrase au însumat 64,4 miliarde dolari, faţă de 62,6 miliarde dolari în anul anterior.

Valoarea activelor a crescut de la 79,5 miliarde dolari în 2007 la 81,7 miliarde dolari anul trecut.

"Urmărim îndeaproape evoluţia crizei şi suntem pregătiţi în faţa oricărei provocări. Este important să reamintim că sistemul bancar nu poate acoperi lipsurile provocate de încetarea activităţilor pe pieţele de credit nebancare", potrivit comunicatului.

Subsidiara din România a băncii israeliene Bank Leumi a raportat pentru 2008 un profit net de 7,5 milioane lei, faţă de un profit de 1,3 milioane lei în anul anterior, creşterea fiind generată, în principal, de extinderea activităţilor şi deprecierea leului în raport cu euro şi dolarul.

Astfel, profitul din finanţare al Bank Leumi România a totalizat anul trecut 26 milioane lei, rezultat din dezvoltarea afacerilor. În plus, deprecierea monedei naţionale a generat un profit de 12 milioane lei.

În 2008, banca părinte a pus la dispoziţia subsidiarei locale o linie de credit de 100 milioane dolari, sumele urmând a fi folosite pentru dezvoltarea în România. Până la sfârşitul anului trecut, Leumi România a folosit 25 de milioane de dolari din aceste fonduri.

În plus, grupului părinte i s-a cerut să asigure diviziei locale o linie de lichidităţi de 50 milioane dolari, care ar urma să fie folosită în eventualitatea apariţiei unei crize de lichiditate. Cererea este rezultatul unei scrisori a Băncii Centrale, emisă în ianuarie 2009, prin care se solicita băncilor din România să prezinte planuri pentru situaţii de urgenţă care să conţină, printre altele, surse alternative de finanţare.

Activele Bank Leumi România s-au cifrat la finele anului trecut la 1,34 miliarde lei, comparativ cu 1,08 miliarde lei în 2007.

În perioada analizată, depozitele atrase au totalizat 737 milioane lei, faţă de 738 milioane lei la sfârşitul anului precedent. În acelaşi timp, banca a acordat credite de 902 milioane lei, comparativ cu 602 milioane lei în 2007.

Rezervele şi surplusul de capital au însumat 260 milioane lei. În 2007, acestea totalizau 219 milioane lei.

Bank Leumi operază în România o reţea de 37 de sucursale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici