- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Profitul net al grupului Erste a crescut în primul trimestru cu 2,1%, la 260,6 milioane de euro
Profitul net după plata intereselor minoritare al grupului Erste a crescut în primul trimestru cu 2,1%, la 260,6 milioane de euro, datorită scăderii costurilor de risc şi în pofida impactului negativ de 47,9 milioane de euro al introducerii taxei bancare în Austria şi Ungaria.
Profitul operaţional al grupului Erste a scăzut în primul trimestru cu 3% comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 953,6 milioane de euro, în contextul diminuării veniturilor operaţionale şi avansului costurilor operaţionale.
Veniturile operaţionale obţinute de grup s-au redus în primul trimestru cu 1,7%, la 1,9 miliarde de euro, în principal din cauza scăderii veniturilor nete din dobânzi cu 2,1%, la 1,29 miliarde de euro, care nu a putut fi compensată în totalitate de majorarea veniturilor nete din comisioane cu 2,1%, la 481,2 milioane de euro.
Totodată, venitul net din tranzacţionare obţinut de Erste a rămas constant comparativ cu anul precedent, la valoarea de 139,7 milioane de euro.
Pe de altă parte, cheltuielile administrative generale au avansat cu 1% în primul trimestru, la 963 milioane de euro, iar raportul cost/venit a urcat la 50,2%, de la 49,25 în perioada ianuarie-martie 2010.
Costurile de risc s-au diminuat în primul trimestru cu 13,4%, de la 531,2 milioane de euro în primul trimestru al anului trecut la 460,1 milioane de euro, ca urmare a revenirii progresive a economiilor din Europa Centrală şi de Est.
"Per ansamblu, indicatorii macroeconomici cheie din Europa Centrală şi de Est, precum şi sentimentul investitorilor faţă de regiune au continuat să se îmbunătăţească. (...) România şi Ungaria au continuat, totuşi, să se confrunte cu probleme economice, astfel încât în aceste ţări nu anticipăm o creştere economică notabilă înainte de cel de-al doilea semestru. Pe de altă parte, datorită evoluţiilor din Cehia, Slovacia şi Austria (pieţe care aduc aproximativ două treimi din volumul total al afacerilor grupului), suntem convinşi că în acest an vom reuşi din nou să ne îmbunătăţim în mod considerabil profitabilitatea", a declarat, într-un comunicat, Andreas Treichl, directorul general al Erste Group Bank.
Rata creditelor neperformante raportate la împrumuturilor acordate clienţilor a urcat uşor în primul trimestru, de la 7,6% la finele anului trecut la 7,7%. Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a îmbunătăţit la 61,4%, de la 60% în decembrie 2010.
"Pe fondul întârzierii revenirii economice în Ungaria şi România, costurile de risc aferente exerciţiului 2011 vor rămâne la niveluri crescute în cele două ţări. În celelalte ţări se prognozează o scădere a costurilor de risc cu 10-20% în 2011, ceea ce va susţine profitabilitatea în creştere la nivel de grup. Cu toate acestea, cheltuielile extraordinare aferente taxelor bancare în Austria şi Ungaria vor influenţa negativ profitul net", a mai spus şeful grupului austriac.
Totalul activelor grupului Erste Bank a crescut în primul trimestru cu 3,7% faţă de sfârşitul anului trecut, la 213,5 miliarde de euro, în principal pe fondul majorării volumului operaţiunilor interbancare.
Împrumuturile şi avansurile acordate de Erste către instituţiile de credit au crescut în primele trei luni cu 31,8% faţă de finele anului trecut, la 16,5 miliarde de euro, dintre care două miliarde de euro au reprezentat aportul tranzacţiilor repo.
Totodată, creditele şi avansurile către clienţi s-au menţinut faţă de sfârşitul anului trecut, la nivelul de 132,8 miliarde de euro,
Pe de altă parte, depozitele clienţilor au urcat cu 1,9%, la 119,2 miliarde de euro, în principal ca urmare a avansurilor înregistrate în Cehia şi, mai concret, a creşterile înregistrate la conturile de economii şi la depozitele clienţilor persoane fizice.
Erste Bank controlează grupul BCR, după ce a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR.
În noiembrie 2009, grupul austriac a interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR două vehicule cu statut juridic de SRL înfiinţate în Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urmă deţine în prezent 69,4% din acţiunile BCR.
O participaţie de 30,11% la grupul BCR se află în proprietatea celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO