Profitul net al OMV a crescut cu 34%

OMV a înregistrat în primul trimestru un profit net, după deducerea intereselor minoritare, de 446 milioane euro, în urcare cu 34% faţă de perioada similară din 2007, în contextul în care vânzările au crescut cu 30%, la 5,96 miliarde euro, se arată în raportul financiar al grupului austriac.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Profitul net al OMV a crescut cu 34%

Profitul net al OMV a crescut cu 34% în primul trimestru, la 446 de milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto)

Profitul OMV, înainte de plata dobânzilor şi impozitelor (EBIT), a avansat în primele trei luni cu 55%, la 795 de milioane de euro, iar contribuţia Petrom a crescut cu 104%, fiind de 277 de milioane de euro.

EBIT, excluzând elementele excepţionale, s-a majorat cu 65%, la 792 de milioane de euro. Acest rezultat exclude un câştig net de patru milioane de euro generat în principal de vânzarea de active în România.

Rezultatele din primul trimestru au fost susţinute de majorarea preţurilor la petrol, astfel încât preţul ţiţeiului Brent a crescut cu 67% faţă de perioada similară din 2007.

"După rezultatele excelente în anul financiar 2007, am reuşit să obţinem performanţe record în primul trimestru din 2008. Rezultatele favorabile ale Petrom demonstrează că procesul de restructurare are succes în România", a declarat, într-un comunicat, directorul general al grupului, Wolfgang Ruttenstorfer.

Vânzările diviziei de rafinare şi marketing au crescut în primele trei luni din acest an cu 34%, la 4,7 miliarde de euro, în timp ce EBIT, excluzând elementele speciale, respectiv un câştig din vânzarea de active ale Petrom de 3 milioane de euro, s-a plasat la 40 de milioane de euro, cu 39% peste nivelul din aceeaşi perioadă din 2007.

Preţurile ridicate ale petrolului au avut un impact negativ asupra costurilor consumului de energie în rafinăriile proprii, dar a influenţat în sens pozitiv valoarea rezervelor.

În ceea ce priveşte divizia de explorare şi producţie, vânzările au avansat cu 32%, la 1,18 miliarde euro, iar EBIT, excluzând elementele speciale, a crescut cu 75%, la 679 milioane de euro, în pofida impactului negativ al deprecierii dolarului american.

Astfel, producţia de petrol şi gaze naturale a OMV s-a menţinut la acelaşi nivel ca în primul trimestru al anului trecut, respectiv la 322.000 barili echivalent petrol pe zi.

În continuare, activităţile în domeniul gazelor naturale au generat un avans semnificativ al vânzărilor, de 19%, la 1,06 miliarde euro. EBIT, după excluderea elementelor speciale, a urcat cu 11%, la 88 de milioane de euro, susţinut de contribuţia operaţiunilor de logistică.

Valoarea investiţiilor realizate de OMV a crescut în primul trimestru cu 54,35% faţă de perioada similară din 2007, totalizând 815 milioane de euro.

Principalul obiectiv al grupului pentru acest an este dezvoltarea de noi zăcăminte, implementarea programelor de reducere a costurilor şi continuarea procesului de modernizare la Petrom.

Primele rezultate ale modernizării Petrom sunt în prezent vizibile în cadrul diviziei de explorare şi producţie, iar OMV estimează că volumul de producţie din România va creşte în acest an.

Grupul estimează că preţul mediu al ţiţeiului se va situa în 2008 peste nivelul de anul trecut, înregistrând fluctuaţii semnificative pe termen scurt.

De asemenea, OMV consideră că rata de schimb dolar/euro va fi mai mică comparativ cu valoarea de la sfârşitul anului trecut şi că leul se va deprecia faţă de euro şi dolar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici