Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 4% în primul trimestru, iar vânzările au urcat cu 27% -2-

Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 4% în primul trimestru, la 841 milioane lei (199 milioane euro) şi vânzările au avansat cu 27%, la 4,978 miliarde lei (1,178 miliarde euro), datorită preţului favorabil al ţiţeiului, potrivit raportului financiar al companiei.

Urmărește
12 afișări

Pe partea financiară compania a consemnat un rezultat negativ de 181 milioane lei, faţă de un profit de 14 milioane lei în primele trei luni ale anului trecut, din cauza pierderilor din diferenţele de curs de schimb ca urmare a aprecierii leului în raport cu dolarul.

"În primul trimestru am continuat să beneficiem de preţul favorabil la ţiţei şi de efectele măsurilor de reducere a costurilor, implementate anterior. Am decis să închidem definitiv rafinăria Arpechim, dat fiind că opţiunea vânzării, pe care am analizat-o în trecut, nu s-a dovedit fezabilă. În E&P (Explorare şi Producţie - n.r.), pentru prima dată de la privatizare, am reuşit să creştem debitele zilnice medii de producţie dintr-un trimestru comparativ cu perioada similară a anului anterior, datorită producţiei mai mari de gaze în România şi a volumelor de hidrocarburi mai mari în Kazahstan", a declarat în raportul financiar directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe.

Ea a explicat că pe segmentul R&M (Rafinare şi Marketing - n.r.) performanţa operaţională a fost influenţată negativ de preţul ridicat al ţiţeiului şi de persistenţa cererii scăzute, care au pus presiune pe volume şi pe marje. În acelaşi timp, în G&E (Gaze şi Energie - n.r.), creşterea cotei de import şi preţurile mai mari la gazele de import au influenţat negativ rezultatele.

Cotaţia ţiţeiului Ural, preţ de referinţă pentru România, a fost cu 36% mai mare în primul trimestru din acest an faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit companiei.

Profitul înainte de dobânzi şi impozite (EBIT) al grupului Petrom a fost de 1,192 miliarde lei (282 milioane euro), cu 26% peste valoarea din primele trei luni ale anului trecut.

EBIT CCA excluzând elementele speciale a crescut cu 31%, ajungând la 1,193 miliarde lei (282 milioane euro). EBIT CCA excluzând elementele speciale este recalculat după eliminarea efectului net negativ al elementelor speciale, în valoare de 107 milioane lei, şi a câştigurilor din deţinerea stocurilor, de 105 milioane lei.

În Explorare şi Producţie, EBIT excluzând elementele speciale a fost de 1,261 miliarde lei (298 milioane euro), cu 42% mai mare comparativ cu primul trimestru al anului trecut, datorită creşterii preţurilor la ţiţei şi gaz condensat, ce au compensat integral cheltuielile mai mari de explorare şi impactul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului.

"Cu un nivel de 186.000 bep (barilil echivalent petrol-n.r.)/zi, producţia de ţiţei şi gaze a grupului a crescut cu 1% comparativ cu primul trimestru, ca urmare a producţiei mai mari de gaze din România şi a producţiei îmbunătăţite de ţiţei şi gaze din Kazahstan", se arată în raport.

În Rafinare şi Marketing (R&M), Petrom a avut un rezultat negativ EBIT CCA excluzând elementele speciale de 52 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decât pierderile din primele trei luni ale anului trecut, de 18 milioane lei.

"În pofida efectului pozitiv al operării unei singure rafinării, Petrobrazi funcţionând la o rată de utilizare crescută, rezultatul a fost afectat de vânzările din marketing mai scăzute, de presiunea sporită asupra marjelor şi de nivelul ridicat al costurilor pentru consumul propriu de ţiţei, ca efect al creşterii preţului la ţiţei", se arată în raport.

În activitatea de Gaze şi Energie (G&E), valoarea EBIT excluzând elementele speciale a scăzut cu 39 milioane lei la 33 milioane lei, reflectând costurile mai mari de achiziţie a gazelor, generate de creşterea cotei de import şi a preţurilor la gazele de import precum şi de efectul negativ al ordinului ANRE, care impune formarea unui coş de gaze interne şi de import pentru consumul intern, non-tehnologic, potrivit companiei.

Volumul vânzărilor consolidate de gaze în primul trimestru a fost de 1,542 miliarde metri cubi, menţinându-se la nivelul înregistrat în primul trimestru al anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici