- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.08.2018, 10:06)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Profitul net cumulat al băncilor din România a crescut cu 33% în prima jumătate a anului
Profitul net al sistemului bancar local, cumulat şi fără a fi compensat cu pierderile, a crescut cu 33%, la 3,6 miliarde lei, în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai profitabil semestru istoric, reiese din datele afişate de Banca Naţională a României.
Urmărește
351 afișări
Profitul net cumulat al băncilor din România a crescut cu 33% în prima jumătate a anului
Rezultatul s-a datorat creşterii creditării şi curăţării portofoliului. Valorea activelor s-a majorat cu 9%, la finele lunii iunie faţă de aceeaşi dată a anului trecut, cu 0,66% faţă de finele primului trimestru şi cu 1,6% faţă de finele anului trecut, la aproape 434,6 miliarde de lei. La 30 iunie 2018, faţă de 30 iunie 2017, rentabilitatea activelor (indicatorul ROA) a crescut cu 22%, sau cu 30 de puncte procentuale de bază, până la 1,66%, iar rentabilitatea capitalurilor propria (indicatorul ROE) era la 15,71%, o creştere de 21,6% sau de 2,8 puncte procentuale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
Din datele Băncii Centrale reiese că băncile din ţara noastră au obţinut un profit net cumulat aferent trimestrului al doilea al acestui an de 1,83 miliarde de lei, cel mai profitabil trimestru, în condiţiile în care pentru primul trimestru datele BNR indică un profit net de 1,77 miliarde de lei. La finele primul trimestru, ROA era la 1,64%, iar ROE la 15,40%.
De asemenea, indicatorul de solvabilitate a depăşit 20%, la finele primului trimestru al acestui an, ajungând la 20,07%, nivel mult peste cel impus de normele europene, care este de 8%, ceea ce arată că băncile din ţara noastră mai au mult spaţiu pentru a creşte creditarea. Dar evoluţia nu este importantă faţă de aceeaşi dată a anului trecut, când era de 19,83%, sau de finele primelui trimestru, când era la 19,84%.
În schimb, rata rentabilităţii activităţii de bază a scăzut, de la an la an, cu 0,56% sau 1,02 puncte procentuale, la 178,77%, dar a rămas aproape de nivelul de la finele primului trimestru al acestui an, de 178,83%.
De asemenea, numărul de bănci s-a redus, de la 36, la 30 iunie 2017, la 35, la 30 iunie 2018, ca urmare a finalizării fuziunii dintre Banca Transilvania şi Bancpost. Această tranzacţie se vede şi în valoarea activelor instituţiilor cu capital străin, care a scăzut la 74,5%, la finele lunii iunie, comparativ cu 91%, la aceeaşi dată a anului trecut. De asemenea, ca urmare a acestei tranzacţii, BT a depăşit BCR în topul băncilor din România, în funcţie de active, la finele primului semestru al acestui an.
La finele lunii noiembrie 2017, BT a semnat un acord pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni (99,15%) deţinut de Eurobank Group la Bancpost, respectiv al acţiunilor deţinute la ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN, iar integrarea Bancpost în BT a început în aprilie. Valoarea totală a tranzacţiei se ridică la 226 de milioane de euro din care aproape 179 de milioane de euro doar pentru Bancpost, la care se adaugă preluarea de către BT a unui împrumut subordonat în valoare de 80 de milioane de euro pentru Bancpost. BT a preluat, în prima parte a acestui an, şi restul participaţiei minoritate la Bancpost.
BT s-a clasat la finele anului trecut pe locul secund al sectorului bancar, având active de 59,3 miliarde de lei, respectiv o cotă de piaţă de 13,8%. Bancpost era, la finele anului trecut, a noua bancă din sistemul bancar românesc în funcţie de active, în valoare de 10,92 miliarde de lei, reprezentând o cotă de piaţă de 2,55%, în scădere de la 11,65 miliarde de lei, respectiv 2,96% cota de piaţă. Banca Comercială Română deţinea active de 67,73 de miliarde de lei, la finele anului trecut, reprezentând o cotă de piaţă de 15,83%, potrivit datelor BNR.
Citește pe alephnews.ro: Ai putea fi amendat dacă te săruți în public. Ce inițiativă are un avocat italian
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe