Profitul OMV Petrom a scăzut anul trecut cu 56%. Compania a avut pierderi în ultimul trimestru

Profitul net al OMV Petrom s-a redus anul trecut la sub jumătate din cel înregistrat în 2013, ajungând la 2,1 miliarde de lei, compania înregistrând pierderi de 307 milioane lei în ultimul trimestru, din cauza reducerii preţului ţiţeiului, şi vânzări în scădere cu 11% pe ansamblul anului.

Urmărește
548 afișări
Imaginea articolului Profitul OMV Petrom a scăzut anul trecut cu 56%. Compania a avut pierderi în ultimul trimestru

Profitul OMV Petrom a scăzut anul trecut cu 56%; compania a avut pierderi în ultimul trimestru

Producţia de hidrocarburi a stagnat, iar volumul vânzărilor de gaze a crescut cu 5%.

"În 2014 am continuat eforturile de stabilizare a producţiei, înregistrând al doilea an consecutiv de creştere marginală a producţiei de hidrocarburi din România comparativ cu anul precedent. În explorare am efectuat cele mai ample investiţii onshore şi offshore de după privatizare şi am înregistrat o rată de succes de 60% în activitatea de explorare clasică (excluzând zona offshore de mare adâncime). Am reluat activitatea de forare în blocul Neptun, săpând două sonde noi, Domino-2 şi Pelican South-1; în 2015 vom continua programul de explorare conform planificării. În G&E, dificultăţile au persistat, din cauza scăderii cererii pe piaţa gazelor şi a marjelor negative care au condus la un rezultat deteriorat al centralei electrice Brazi. În R&M am finalizat cu succes modernizarea rafinăriei Petrobrazi, care a generat creşterea planificată de 5 USD/bbl a indicatorului marja de rafinare, contribuind la rezultatul anual bun şi la consolidarea valorii integrării companiei", a declarat într-un comunicat directorul executiv al companiei, Mariana Gheorghe.

Vânzările OMV Petrom s-au redus anul trecut la 21,5 miliarde lei, de la 24,1 miliarde lei în 2013.

Producţia de ţiţei şi gaze a Petrom a fost de 65,82 milioane barili echivalent petrol, cu 1% mai mică faţă de 2013, ca urmare a scăderii producţiei în Kazahstan. În România, producţia totală de ţiţei, gaze şi condensat a atins nivelul de 62,57 milioane barili echivalent petrol, în uşoară creştere.

Producţia internă de ţiţei a fost de 27,98 milioane barili echivalent petrol, cu 2% mai mică faţă de 2013, din cauza lucrărilor de reparatii capitale planificate şi a condiţiilor meteo.

Productia de gaze a fost de 34,58 mil bep, cu 2% mai mare faţă de 2013.

Productia de ţiţei şi gaze în Kazahstan a scăzut cu 21%, 3,25 mil bep, ca urmare a unro constrângeri de natură tehnică.

La 31 decembrie 2014, volumul total de rezerve dovedite de ţiţei şi gaze din portofoliul OMV Petrom era de 690 mil bep (din care 671 mil bep în România), iar rezervele dovedite şi probabile de ţiţei şi gaze înregistrau valoarea de 977 mil bep (din care 930 mil bep în România).

În trimestrul al patrulea din 2014, vânzările Petrom s-au redus cu 11% faţă de precedentele trei luni, la 5,34 miliarde lei. Compania a avut în octombrie-decembrie pierderi de 307 milioane lei, faţă de un profit de 1,02 miliarde lei în precedentele trei luni. Rezultatul a fost influenţat de elemente speciale în valoare de -755 milioane lei determinate în principal de ajustarea de depreciere a centralei de la Brazi, înregistrată în trimestrul al patrulea, potrivit raportului OMV Petrom.

Precedentele pierderi trimestriale înregistrate de companie au fost raportate în iulie-septembrie 2010, când rezultatul negativ de 116 milioane lei a fost determinat în principal de deprecierea activelor din Kazahstan.

Petrom a anunţat totodată că va distribui dividende pentru 2014.

Compania avea la finele anului 16.950 de angajaţi, faţă de 19.620 în decembrie 2013.

OMV Petrom este cea mai mare companie din România şi face parte din grupul austriac OMV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici