- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.08.2012, 09:02)
- Stefan Musgociu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Profitul OMV Petrom a urcat cu 16% în primul semestru, iar vânzările au avansat cu 19%
OMV Petrom a avut în primul semestru un profit net de 2,02 miliarde lei (461,7 milioane euro), în creştere cu 16%, după ce în al doilea trimestru câştigul a scăzut cu 29%, la 643 milioane lei (145,3 mil. euro), iar vânzările au urcat în primele şase luni cu 19%, la 12,2 miliarde lei (2,78 mld.euro).
Urmărește
296 afișări
Profitul OMV Petrom a urcat cu 16% în primul semestru, iar vânzările au avansat cu 19% (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Vânzările din al doilea trimestru al acestui an au crescut cu 17%, la 6,197 miliarde lei (1,4 miliarde euro).
În primul semestru al anului trecut, Petrom a consemnat un profit net de 1,744 miliarde lei, iar în al doilea trimestru de 903 milioane lei. Vânzările au însumat 10,271 miliarde lei în perioada ianuarie-iunie 2011, iar în al doilea trimestru acestea au fost de 5,293 miliarde lei.
"În prima jumătate a anului 2012 am înregistrat o performanţă financiară îmbunătăţită comparativ cu perioada similară din 2011, datorită preţului marginal mai mare la ţiţei şi cursului de schimb valutar favorabil. Performanţa operaţională din T2/12 a fost afectată de producţia mai redusă de hidrocarburi ca urmare a declinului unor zăcăminte-cheie din România şi de oprirea, timp de şase săptămâni, a rafinăriei Petrobrazi pentru a moderniza unitatea de distilare atmosferică şi în vid a ţiţeiului. Aceasta va permite procesarea întregii producţii de ţiţei a Petrom precum şi îmbunătăţirea randamentului distilatelor medii şi reducerea consumului de energie", a declarat în raportul financiar directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Ea a menţionat că în luna iunie Consiliul de Supraveghere al companiei a aprobat direcţiile strategice ale Petrom pentru 2021.
"În continuare, ne păstrăm angajamentul de a realiza o performanţă durabilă şi de a ne concentra pe potenţialele oportunităţi de creştere în segmentul de Explorare şi Producţie. Acest lucru presupune continuarea programului nostru investiţional de ordinul a 0,8-1,2 miliarde euro anual, bazat pe premisele unor fundamente robuste de piaţă şi un mediu fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor", a afirmat Gheorghe.
Grupul a înregistrat în primele şase luni un profit EBIT înainte de dobânzi şi impozite de 2,703 miliarde lei (615,7 milioane euro), cu 12% peste cel din perioada similară a anului trecut, de 2,416 miliarde lei.
În al doilea trimestru, profitul EBIT al grupului a scăzut cu 26%, la 909 milioane lei (205,4 milioane euro), de la 1,224 miliarde lei în aceeaşi perioadă din 2011.
Rezultatele prezintă rezultatele consolidate ale grupului Petrom, sunt neauditate şi întocmite conform standardelor internaţionale de raportare financiară.
În primele şase luni, Petrom a investit 2,328 miliarde lei (530 milioane euro), cu 39% mai mult decât în prima jumătate a anului trecut, de 1,68 miliarde lei. În al doilea trimestru investiţiile au cumulat 1,18 miliarde lei (266,6 milioane euro), în scădere cu 13% faţă de aceeaşi perioadă din 2011.
Bugetul de investiţii al OMV Petrom pentru acest an însumează 5,2 miliarde lei.
La finele lunii iunie, grupul Petrom avea 22.105 angajaţi, cu 7%, sau 1.588 de oameni, mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, când erau 23.693 salariaţi. Numărul angajaţilor a scăzut uşor în al doilea trimestru, de la 22.366 la finele lunii martie.
Pe segmentul de Explorare şi Producţie, EBIT-ul excluzând elementele speciale a crescut cu 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 3,02 miliarde lei (688 milioane euro). Evoluţia este explicată de companie prin preţul mai mare la ţiţei şi efectul favorabil al deprecierii leului în raport cu dolarul, aspecte parţial contrabalansate de costurile de producţie mai ridicate şi de pierderile mai mari din instrumentele de acoperire a riscului.
"Rezultatul instrumentelor de acoperire a riscului a avut un impact negativ asupra EBIT-ului, de -227 milioane lei (-189 milioane lei în primele şase luni din 2011 - n.r.). EBIT-ul raportat a inclus
elemente speciale cu o valoare de -123 milioane lei, fiind legate, în principal, de provizioanele de restructurare", se arată în raportul financiar.
Preţul mediu al ţiteiului Ural a fost în primul semestru de 112,28 dolari/baril, cu 4% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce în al doilea trimestru cotaţia medie a fost de 106,71 dolari/baril, respectiv cu 7% sub nivelul din al doilea trimestru din 2011.
"Preţul mediu realizat la ţiţei a crescut cu numai 3%, la 95,53 dolari/baril, reflectând rezultatul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului", potrivit Petrom.
Petrom a angajat pentru acest an instrumente swap de acoperire a riscului privind preţul la ţiţei, ce asigură, pentru 30.000 bbl/zi, un nivel al preţului Brent de 101,0 dolari/baril.
Investiţiile de explorare au crescut cu 23% faţă de primele şase luni din 2011, la 259 milioane lei, ca efect al forării primei sonde în zona de mare adâncime din Marea Neagră. Cheltuielile de explorare au ajuns la 100 milioane lei, reducându-se cu 71% comparativ cu valoarea din prima jumătate a anului trecut, de 339 milioane lei, când s-a înregistrat deprecierea contabilă a şapte sonde de explorare fără rezultat din România, precum şi a licenţei de explorare a zăcământului Kultuk din Kazahstan.
Producţia de ţiţei, gaze şi condensat a grupului a ajuns în primul semestru la 33,3 milioane bep (baril echivalent petrol), cu 1% sub nivelul din perioada similară a anului trecut.
Producţia totală de ţiţei, gaze şi condensat din România a scăzut cu 2%, la 31 milioane bep. Productia de ţiţei a fost de 14,4 milioane barili, cu 2% mai mică, în special din cauza condiţiilor meteo severe din ianuarie-februarie 2012 şi a declinului natural al unor zăcăminte-cheie. Productia de gaze a scăzut cu 1%, la 16,7 milioane bep, fiind influenţată negativ de condiţiile meteo severe din
timpul iernii şi contribuţia mai redusă a unor zăcăminte-cheie.
În Kazahstan, producţia de ţiţei şi gaze a crescut cu 4%, la 2,2 milioane bep, în principal datorită creşterii producţiei de gaze din zăcămintele Tasbulat Oil Corporation.
Volumele de vânzări au scăzut cu 1%, în linie cu scăderea producţiei.
Pe segmentul de Gaze şi Energie, vânzările consolidate de gaze ale Petrom au avut o evoluţie aproximativ similară celei din ianuarie - iunie 2011, în timp ce consumul total estimat de gaze naturale al României a scăzut cu 3%.
La sfârşitul lunii iunie 2012, volumul total de gaze deţinut de Petrom în depozitele subterane era de 220 milioane metri cubi, comparativ cu 232 milioane metri cubi la sfârşitul lunii iunie 2011.
"EBIT-ul excluzând elementele speciale a crescut semnificativ (de la 24 milioane lei la 164 milioane lei -n.r.) faţă de perioada ianuarie - iunie 2011, datorită condiţiilor contractuale mai bune la vânzările de gaze domestice, cantităţilor de gaze mai mari extrase din înmagazinare în primul trimestru din 2012 şi evoluţiei favorabile a provizioanelor pentru clienţi incerţi, ca efect al managementului îmbunătăţit al creanţelor. În plus, parcul eolian Dorobanţu, pus în funcţiune în ultimul trimestru din 2011, a avut, de asemenea, o contribuţie pozitivă. În primele şase luni din 2012, producţia netă de energie electrică a parcului eolian Dorobanţu a fost de 0,05 TWh (terawatt oră -n.r.), pentru care Petrom a primit 100.496 certificate verzi", se arată în raportul financiar.
Pe partea de Rafinare şi Marketing, EBIT CCA excluzând elementele speciale a fost reprezentat de pierderi de 237 milioane lei, faţă de un rezultat negativ de 43 milioane lei în primele şase luni ale anului trecut.
Pierderile au fost determinate în principal de oprirea rafinăriei, care a afectat marjele şi costurile, potrivit Petrom.
"În plus, rezultatul a fost influenţat negativ de cererea scăzută din primul trimestru, ca efect al condiţiilor meteo extreme, şi de mediul nefavorabil al preţurilor. Indicatorul marjei de rafinare a fost uşor sub nivelul înregistrat în prima jumătate a anului 2011, dat fiind că marjele mai mari la benzină şi distilate medii au fost contrabalansate integral de preţurile mai mari la ţiţei", se arată în raport.
Rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi a fost de 61%, comparativ cu 82% în primele şase luni din 2011, din cauza opririi programate a rafinariei şi cererii scăzute din primele trei luni.
"Volumul total al vânzărilor din marketing a scăzut cu 3% (la 1,77 milioane tone - n.r.) faţă de prima jumătate a anului trecut. Volumul total al vânzărilor cu amănuntul a fost cu 3% sub nivelul din 1-6/11, în special ca efect al condiţiilor dificile de iarnă din primele două luni şi din cauza unei cereri mai reduse, în contextul preţului ridicat al ţiţeiului. Volumul vânzărilor comerciale a scăzut cu 3%, în principal din cauza scăderii vânzărilor de GPL, păcură şi kerosen", arată Petrom.
Vânzările de produse rafinate au scăzut cu 4%, la 2,34 milioane tone, de la 2,45 milioane tone în primele şase luni ale anului trecut.
La finele lunii iunie, Petrom avea 797 de staţii de distribuţie, număr similar celui din aceeaşi perioadă a anului trecut, dar cu 5 mai mare decât în primul trimestru din acest an.
Petrom estimează că preţul mediu al ţiţeiului Brent se va menţine în acest an peste 100 dolari/baril în acest an şi că diferenţialul Brent-Ural va continua să fie mic.
"După îmbunătăţirea înregistrată în al doilea trimestru, preconizăm că marjele din activitatea de rafinare se vor deteriora, odată cu creşterea preţului ţiţeiului. Marjele şi volumele în activitatea de marketing vor continua să rămână sub presiune, ca urmare a preţurilor ridicate la ţiţei şi a mediului economic instabil în regiunea în care ne desfăşurăm activitatea", afirmă Petrom.
Petrom a început în august exploatarea centralei electrice Brazi, însă susţine că nu se aşteptă ca centrala să contribuie semnificativ la rezultatul din acest an.
Activele totale ale grupului au crescut cu peste 3,7%, de la 36,488 miliarde lei la 37,845 miliarde lei.
Din grupul Petrom fac parte compania mamă OMV Perom (SNP) şi firmele Tasbulat Oil Corporation LLP (Kazahstan), Korned LLP (Kazahstan), Kom Munai LLP (Kazahstan), Petrom Exploration & Production Ltd., OMV Petrom Marketing, Petrom Aviation, ICS Petrom Moldova (Republica Moldova), OMV Bulgaria OOD (Bulgaria), OMV Srbija DOO (Serbia), OMV Petrom Gas, Petrom Distribuţie Gaze, OMV Petrom Wind Power şi Petromed Solutions.
La finele lunii iunie, Petrom a anunţat că a vândut subsidiara Petrom LPG companiei Crimbo Gas International.
OMV Petrom este cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 21,864 miliarde lei (4,818 miliarde euro), calculată la ultimul preţ de marţi, de 0,386 lei/acţiune.
Compania este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%, BERD, cu 2,03%, iar restul titlurilor sunt listate la bursă.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe