- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.08.2011, 08:37)
- Stefan Musgociu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Profitul Petrom a urcat cu 14% în primul semestru, iar vânzările au avansat cu 23%
Profitul net al grupului Petrom a urcat în primul semestru cu 14%, la 1,744 miliarde lei (417 milioane euro), iar vânzările au avansat cu 23%, la 10,271 miliarde lei (2,457 miliarde euro).
Urmărește
263 afișări
Petrom (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Grupul a înregistrat în primele şase luni ale anului trecut un profit net de 1,526 miliarde lei şi vânzări de 8,343 miliarde lei.
"Al doilea trimestru indică o bună performanţă operaţională. În contextul unui preţ favorabil al ţiţeiului, am beneficiat de creşterea nivelului de producţie şi de revenirea cererii de carburanţi şi gaze naturale, atât în sectorul industrial, cât şi comercial, în special în România. Pentru prima oară de la privatizare, am reuşit să creştem uşor, pentru al patrulea trimestru consecutiv, debitele zilnice medii de producţie ale grupului. În activitatea de explorare am înregistrat recent progrese semnificative, cu o descoperire potenţial semnificativă de gaze (Totea), şi cu decizia de a intra într-o nouă fază a explorării în zona de apă adâncă a Mării Negre, în parteneriat cu ExxonMobil", a declarat în raportul semestrial al companiei, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Ea a adăugat că măsurile de eficientizare implementate au continuat să genereze beneficii din punct de vedere al performanţei operaţionale.
"Preţul ridicat la ţiţei a pus presiune asupra marjelor din rafinare şi marketing, ca urmare a creşterii costurilor cu consumul propriu de ţiţei şi a cererii încă reduse în activitatea de retail. Ne concentrăm în continuare pe finalizarea procesului de punere în funcţiune a celor două unităţi de generare a electricităţii în a doua parte a anului 2011. Într-o economie românească în curs de revigorare, vom continua să punem accent pe iniţiativele de sporire a veniturilor şi de eficientizare, pentru a susţine performanţa operaţională", a afirmat Mariana Gheorghe.
Preţul ţiţeiului Ural a fost cu 42% mai mare în primul semestru al acestui an decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
EBIT-ul raportat al grupului, de 2,416 miliarde lei (578 milioane euro), a fost cu 44% peste cel din prima jumătate a anului 2010, de 1,675 miliarde lei.
Din activitatea curentă, grupul a consemnat un profit de 2,133 miliarde lei (510 milioane euro), în creştere cu 17% faţă de câştigul din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 1,822 miliarde lei.
Totuşi, de pe partea financiară, Petrom a înregistrat pierderi de 283 milioane lei (67,7 milioane euro), faţă de un profit de 147 milioane lei de primele şase luni ale anului trecut, a urmare a rezultatului negativ din diferenţele de curs de schimb, înregistrate ca efect al deprecierii dolarului faţă de leu, dar parţial compensat de scăderea cheltuielilor cu dobânda.
În al doilea trimestru al acestui an Petrom a consemnat un profit net de 903 milioane lei, cu 26% peste câştigul din perioada similară a anului trecut, de 719 milioane lei. În primele trei luni din 2011, grupul a obţinut un profit de 841 milioane lei.
Grupul a înregistrat în al doilea trimestru un EBIT de 1,224 miliarde lei, cu 68% peste valoarea din intervalul aprilie - iunie al anului trecut, de 728 milioane lei. În primul trimestru din acest an, Petrom a avut un EBIT de 1,192 miliarde lei.
În al doilea trimestru al acestui an grupul a avut pierderi de 103 milioane lei din activitatea financiară, faţă de profit de 133 milioane lei în perioada similară a anului trecut, în principal din cauza pierderilor din diferenţele de curs de schimb.
Vânzările din perioada aprilie-iunie au însumat 5,293 miliarde lei, fiind cu 20% mai mari decât cele din acelaşi interval al anului trecut, de 4,409 miliarde lei. În primul trimestru, Petrom a avut vânzări de 4,978 miliarde lei.
În primele şase luni, pe partea de Explorare şi Producţie (E&P), EBIT excluzând elementele speciale a fost de 2,521 miliarde lei, cu 42% mai mare comparativ cu prima jumătate a anului 2010, în special datorită creşterii preţurilor la ţiţei şi condensat, a volumelor mai mari la vânzările de gaze şi a costurilor de producţie mai scăzute, contrabalansate parţial de cheltuielile mai mari de explorare şi impactul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului privind preţul la ţiţei.
Pentru a proteja fluxul de numerar al companiei şi a susţine programul investiţional în acest an, Petrom a contractat în ianuarie instrumente swap de acoperire a riscului privind preţul la ţiţei, care asigură pentru 25.000 bbl/zi un nivel al preţului Brent de aproximativ 97 dolari/baril, până la sfârşitul anului.
"Cu un nivel de 187.000 bep (baril echivalent petrol - n.r.)/zi, producţia de ţiţei şi gaze a Grupului a crescut cu 2% faţă de primele şase luni din 2010", se arată în raportul financiar.
Producţia de ţiţei, gaze şi condensat a grupului a însumat 33,76 milioane bep, fiind cu 2% mai mare faţă de perioada similară din 2010, ca urmare a creşterii producţiei în Kazahstan.
Petrom: Perspectivele macro rămân favorabile, salariile şi consumul pot creşte, dar sunt şi riscuri
"Perspectivele macroeconomice ale României rămân favorabile pentru moment, PIB-ul fiind de aşteptat să crească în acest an cu 1,5%. Conform perspectivelor economice, salariile nominale ar trebui să înregistreze o creştere progresivă, odata cu diminuarea riscurilor privind fluxul de numerar al companiilor. Acest lucru ar trebui să conducă la redresarea treptată a consumului intern spre sfârşitul anului", arată Petrom în raportul privind rezultatele semestriale ale companiei.
Cu toate acestea, riscurile generate de criza datoriei suverane în ţările din zona euro ar putea condiţiona ritmul şi forţa revigorării economice, astfel că este necesară continuarea reformelor structurale pentru consolidarea economiei, atenţionează cea mai mare companie din România.
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului