- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Profitul UniCredit Ţiriac Bank a scăzut pe IFRS cu 48% anul trecut, la 171,2 milioane de lei
UniCredit Ţiriac Bank a obţinut anul trecut un profit net de 171,2 milioane lei (41 milioane euro), potrivit standardelor de raportare financiară internaţionale (IFRS), în scădere cu 47,9% faţă de 2009, pe fondul creşterii costului de risc, a anunţat luni banca.
Profitul net potrivit standardelor de contabilitate locale (RAS) a fost anul trecut de 57,2 milioane lei (13,6 milioane euro). Rentabilitatea anualizată a capitalurilor proprii (ROE) s-a plasat la 7,5%, iar rentabilitatea activelor (ROA) la 0,8%.
Banca a înregistrat o creştere de 16,6% a profitului operaţional, până la 779 milioane lei (185 milioane euro), alimentată de avansul de 8% a veniturilor operaţionale, în condiţiile în care costurile operaţionale au avansat cu doar 0,4%.
Raportul între costuri şi venituri a continuat să se îmbunatăţească, până la 42,5%, faţă de 46,1% în 2009 şi faţă de un nivel de 53% estimat pentru sistemul bancar. Rata solvabilităţii s-a plasat la 12,5% potrivit RAS.
Provizioanele nete pentru activele financiare (preponderent credite ale clientelei) au crescut cu 61,8% faţă de 2009.
"Anul trecut a fost foarte dificil, fiind marcat de modificările legislative care au pus presiune pe piaţa bancară din România şi de recesiunea prelungită - determinată de măsurile de corecţie din sectorul public şi de creşterea gradului de neplată. Ne-am concentrat pe identificarea cererii de credit solvabile şi pe adaptarea la noile reglementări, oferind în acelaşi timp soluţii de restructurare a creditelor pentru clienţii care au trecut prin situaţii dificile. De asemenea, ne-am axat pe răspunsuri concrete şi beneficii reale la provocările şi oportunităţile de zi cu zi ale clienţilor. Astfel, am continuat să ne dezvoltăm, iar investiţiile noastre în 2010 au depăşit 86 milioane de lei", a declarat într-un comunicat Răsvan Radu, CEO UniCredit Ţiriac Bank.
Volumul activelor a ajuns la 20,8 miliarde lei (4,85 miliarde euro) la finalul anlui trecut, în creştere cu 2% faţă de sfârşitul lui decembrie 2009. Volumul creditelor din bilanţ a urcat cu 12,8% până la 13,5 miliarde lei (3,15 miliarde euro), rata de creştere fiind peste media sistemului bancar.
Prin includerea creditelor externalizate, portofoliul de credite s-a plasat la 16,4 miliarde lei. Depozitele clienţilor au ajuns la 11 miliarde lei (2,57 miliarde euro) la 31 decembrie, în creştere cu 4% faţă de finalul lui 2009. Raportul între credite şi depozite la finalul anului trecut a fost de 123%.
Activele totale consolidate ale UniCredit Ţiriac Bank, UniCredit Leasing Corporation şi UniCredit Consumer Financing s-au plasat la 23,8 miliarde lei (5,55 miliarde euro), în creştere cu 1,7%, iar profitul net consolidat al celor trei entităţi a fost de 145 milioane lei (34,4 milioane euro). Capitalul social al băncii a avansat cu 8,7%, până la 2,4 miliarde lei.
Rata întârzierilor de peste 90 de zile la plata creditelor a ajuns la 10,8% în 2010, peste nivelul înregistrat în anul precedent. Costul de risc anualizat s-a plasat la 294 puncte de bază. Acoperirea cu provizioane a portofoliului de credite a crescut până la 6,8%.
Volumul creditelor restructurate a reprezentat 19% din portofoliu la finele anului trecut. Reţeaua teritorială a băncii a rămas neschimbată la 235 de sucursale, iar numărul de angajaţi a fost de 3.007.
"Estimările pentru 2011 iau în calcul o redresare economică lentă, alimentată de cererea externă şi de o anumită revigorare a industriei. Cererea de credit va rămâne limitată, iar costul riscului va atinge probabil vârful pe parcursul acestui an. Tendinţa de scădere a gradului de îndatorare va persista în perioada următoare, în special în sectorul de retail. Noi rămânem flexibili în analiza oportunităţilor pe termen scurt, mediu şi lung, ne menţinem strategia de dezvoltare şi, îin calitate de bancă europeana de top, dorim să ne folosim din ce în ce mai mult capacităţile ca furnizori de servicii financiare", a mai spus Răsvan Radu.
UniCredit Tiriac Bank face parte din reţeaua UniCredit Group, cel mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est şi unul dintre cele mai mari din Europa. UniCredit Ţiriac are în prezent 517.000 clienţi activi şi oferă în România o gamă de produse specializate, dar şi servicii prin intermediul partenerilor UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CA-IB Securities Romania, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) si UniCredit Business Partner.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO