- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prognoze pentru piaţa imobiliară în 2024: majorări aşteptate la preţurile apartamentelor
Piaţa imobiliară din România a înregistrat un 2023 cu preţuri în creştere, cerere ridicată şi ofertă tot mai restrânsă. Aproape jumătate dintre cumpărători se aşteaptă la noi majorări ale preţurilor în 2024.
Prognoze pentru piaţa imobiliară în 2024: majorări aşteptate la preţurile apartamentelor
Conform unui studiu Imobiliare.ro şi Unlock Market Research, 47% dintre cumpărători se aşteaptă să vadă creşteri ale preţurilor pe piaţa imobiliară. Dintre aceştia, cei mai mulţi (49%) consideră că majorările se vor situa în intervalul 10%-20%, în timp ce 13% dintre ei cred că scumpirile ar putea să depăşească 20%. Alţi 30% dintre respondenţi sunt de părere că preţurile ar urma să crească pe parcursul anului în curs cu până la 10%.
Conform aceluiaşi studiu, 23% dintre cumpărători consideră că pe parcursul anului acesta nu se vor înregistra fluctuaţii semnificative la nivelul preţurilor practicate pe piaţa imobiliară, în timp ce alţi 30% anticipează unele scăderi ale preţurilor. Dintre aceştia din urmă, cei mai mulţi respondenţi (37%) consideră că ne putem aştepta să vedem ieftiniri cu 10%-20%, în timp ce aproape 30% sunt de părere că preţurile proprietăţilor ar putea să se reducă şi cu mai bine de 20% în 2024.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Majorări ale preţurilor sunt anticipate şi de către principalii jucători activi în sectorul imobiliar. Principalele argumente sunt cererea care se menţine la un nivel ridicat, oferta tot mai restrânsă de locuinţe disponibile la vânzare şi pachetele de finanţare mai atractive la care se anticipează că vor avea acces cumpărătorii în 2024.
Un alt aspect important scos la iveală de studiu este acela că încrederea românilor în agenţiile imobiliare şi serviciile oferite de acestea a crescut considerabil faţă de anii anteriori. Astfel, 72% dintre respondenţi spun că vor apela în 2024 la serviciile oferite de un agent sau de o agenţie imobiliară pentru a cumpăra sau pentru a închiria o proprietate.
Studiul a fost realizat în intervalul noiembrie-decembrie 2023 pe un eşantion de 800 de persoane, cu vârstă de peste 18 ani, din cele mai mari şase oraşe ale ţării (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov, Constanţa) şi are o marjă de eroare maximă de +/-3%.
Anul trecut, unele dintre cele mai semnificative majorări ale preţurilor apartamentelor s-au putut observa în acest interval de timp, în rândul marilor oraşe, în Braşov şi Iaşi, cu aproape 11%, respectiv cu circa 9%. De altfel, în 2023 oraşul Braşov a ajuns să se poziţioneze pe locul al doilea la nivel naţional în clasamentul celor mai scumpe centre regionale majore ale ţării pentru cumpărători.
O altă evoluţie spectaculoasă observată pe parcursul anului trecut care merită menţionată este şi cea de pe piaţa rezidenţială din Oradea. În acest caz, avansul se apropie de 14% în 12 luni.
Chiar şi în aceste condiţii, Cluj-Napoca rămâne în continuare cel mai scump oraş din ţară pentru cei care vor să cumpere un apartament.
În Cluj-Napoca, preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare s-a apropiat la sfârşitul anului trecut de pragul de 2.600 euro/mp util. Spre comparaţie, în decembrie 2022 proprietarii şi dezvoltatorii solicitau, în medie, 2.428 euro/mp util pentru locuinţele listate la vânzare. Scumpiri au apărut pe ambele segmente de piaţă, mai semnificative fiind cele observate în cazul apartamentelor aflate în imobile vechi, construite înainte de anul 2018. Un apartament nou cu 2 camere putea fi cumpărat la sfârşitul anului trecut cu un preţ mediu de 2.695 euro/mp util.
Braşov: Preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare s-a majorat cu aproape 11% în 12 luni, ajungând la 1.747 euro/mp util. Oraşul Braşov depăşeşte Capitala şi devine al doilea cel mai scump din ţară pentru cumpărători, după Cluj-Napoca. Majorări ale preţurilor au fost identificate pe ambele segmente de piaţă, mai mari fiind cele observate în cazul proprietăţilor din imobile vechi. Chiar şi în aceste condiţii, apartamentele noi se vând la preţuri mult mai mari faţă de cele vechi. Preţul mediu solicitat pentru acestea ajunge la 2.044 euro/mp util.
Bucureşti: Preţurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în Capitală au crescut cu aproape 4% într-un an. Avansul a fost mai semnificativ în cazul locuinţelor vechi. Acestea continuă să se vândă, însă, cu preţuri mai scăzute decât cele disponibile în ansamblurile rezidenţiale construite după 2018. Garsonierele noi s-au scumpit cu peste 7% în 12 luni, în timp ce în cazul apartamentelor noi cu 2 camere s-a putut observa o scădere cu 3,5% a preţurilor în acelaşi interval de timp.
Constanţa: Oraşul se poziţionează pe locul al patrulea în topul celor mai scumpe din ţară pentru cei interesaţi de cumpărarea unui apartament. După un avans cu circa 5% faţă de decembrie 2022, preţul mediu solicitat la vânzare pentru locuinţele de pe plan local a ajuns la sfârşitul lui 2023 la 1.555 euro/mp util. Majorări au putut fi observate pe ambele segmente de piaţă, mai reduse fiind cele apărute în cazul proprietăţilor noi.
Iaşi: Un avans semnificativ a putut fi observat în ultimul an la nivelul preţurilor solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în Iaşi. Dacă în decembrie 2022 locuinţele erau listate la vânzare cu 1.375 euro/mp util, în decembrie 2023 media se situa în jurul valorii de 1.500 euro/mp util. Apartamentele noi din Iaşi s-au scumpit cu aproape 11% în 12 luni, mai mult decât cele disponibile pe piaţa veche.
Timişoara: Preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la sfârşitul anului trecut la 1.507 euro/mp util, după un avans cu circa 4% în 12 luni. Locuinţele de pe plan local rămân unele dintre cele mai accesibile pentru cumpărători. Cele mai semnificative creşteri au putut fi observate în cazul proprietăţilor noi. Preţul mediu de listare la vânzare a ajuns, în acest caz, la 1.800 euro/mp util în decembrie 2023, cu 12,5% peste nivelul solicitat la sfârşitul lui 2022.
Craiova: Preţul mediu solicitat pentru apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare în Craiova a crescut cu 4,3% într-un an şi a atins pragul de 1.515 euro/mp util.
Oradea: Creşteri importante ale preţurilor au putut fi observate în cazul oraşului Oradea. Avansul se apropie de 14% în 12 luni. Preţul mediu solicitat pentru locuinţele disponibile pe plan local a ajuns la 1.484 euro/mp util şi se apropie astfel de media înregistrată la nivel naţional.
Sibiu: Proprietarii şi dezvoltatorii scot la vânzare apartamente în Sibiu cu un preţ mediu de 1.509 euro/mp util. Se poate observa, astfel, un avans cu circa 4% în decembrie 2023 faţă de decembrie 2022.
Ploieşti: Preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Ploieşti se menţine mult sub media înregistrată la nivel naţional. În ultimul an, avansul pe plan local a fost unul foarte redus, cu doar 0,2%, până la 1.088 euro/mp util.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO