Program aprobat de CE: 88 milioane de euro alocaţi pentru dezvoltarea zonei de graniţă româno-sârbă

Comisia Europeană a adoptat, vineri, noul program transfrontalier Interreg IPA Romania - Serbia, cu o valoare de peste 88 de milioane de euro, din care aproape 75 de milioane de euro finanţare nerambursabilă din fondurile UE, programul vizând şi protejarea mediului în regiunile de frontieră.

Urmărește
241 afișări
Imaginea articolului Program aprobat de CE: 88 milioane de euro alocaţi pentru dezvoltarea zonei de graniţă româno-sârbă

Program aprobat de CE: 88 milioane de euro alocaţi pentru dezvoltarea zonei de graniţă româno-sârbă (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Reprezentanţei CE, noul program transfrontalier Interreg-IPA vizează protejarea mediului în regiunile de frontieră dintre România şi Serbia. Zona vizată de program se află în centrul macroregiunii europene a Dunării. Bazinul Dunării acoperă mai mult de jumătate din frontiera dintre cele două ţări.

Programul se va axa pe dezvoltarea unor infrastructuri de transport transfrontalier eficiente şi ecologice. În plus, acesta va oferi cetăţenilor oportunităţi de ocupare a forţei de muncă, îmbunătăţirea asistenţei medicale şi un acces sporit la învăţământul terţiar, menţionează sursa citată.

Programul Interreg IPA de cooperare transfrontalieră acoperă 3 regiuni de frontieră în România (Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi) şi 6 regiuni în Serbia (districtele Severnobanatski, Srednjebanatski, Južnobanatski, Braničevski, Borski şi Podunavski).

Bugetul total al programului de cooperare este de 88.124.996 euro. Contribuţia totală din partea UE (IPA - instrumentul de asistenţă pentru preaderare) este de 74.906.248 euro.

"Unele dintre efectele preconizate includ: accesul sporit la piaţa muncii; asistenţă medicală şi servicii sociale îmbunătăţite; instituirea de reţele transfrontaliere de centre de învăţământ superior; consolidarea capacităţilor instituţiilor locale în vederea protejării resurselor naturale; o mai bună pregătire pentru situaţii de urgenţă (de exemplu, legate de minerit şi activităţi industriale, poluarea aerului sau inundaţii), integrarea infrastructurilor şi serviciilor de transport local în principalele coridoare de transport europene, în special a căilor navigabile conectate la coridorul Dunării, servicii îmbunătăţite de trecere a frontierei pentru navetişti", se menţionează în comunicat.

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a declarat, potrivit comunicatului, că "peste 2 milioane de persoane care locuiesc în regiune vor beneficia de aceste proiecte, care vor contribui la atingerea obiectivelor Strategiei europene pentru regiunea Dunării". "Programele noastre transfrontaliere prevăd măsuri concrete pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în regiunile de frontieră ale Uniunii Europene şi în vecinătatea acestora. Aceste programe constituie o ocazie pentru regiuni de a găsi soluţii comune la provocări comune", a precizat Creţu.

Programul este gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România.

MDRAP a transmis, la rândul său, un comunicat în care precizează că primul apel de proiecte este estimat a fi lansat în luna septembrie.

"Programul continuă finanţarea cooperării transfrontaliere în zona de graniţă româno-sârbă, prin intermediul Instrumentului de Asistenţă pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene şi al guvernelor celor două state.
În perioada imediat următoare, va fi demarată implementarea efectivă a programului. Astfel, va fi întrunit Comitetul Comun de Monitorizare al Programului, pentru a aproba documentele aferente. Printre acestea, se află şi Ghidul Aplicantului pentru primul apel de propuneri de proiecte, ce se estimează a fi lansat în luna septembrie 2015. Apelul se referă la propuneri de proiecte pe axele 1-4, cu un buget IPA alocat în valore de 27,8 milioane euro, respectiv propuneri de proiecte strategice cu buget IPA alocat de 22,4 milioane euro", menţionează sursa citată.

În perioada 2014-2020, vor putea fi finanţate proiecte pe 4 axe prioritare, în domeniile: promovarea ocupării forţei de muncă şi serviciilor pentru o creştere favorabilă incluziunii - 18 milioane de euro; protecţia mediului şi managementului riscurilor - 21 milioane de euro; mobilitate şi accesibilitate sustenabile - 21 milioane de euro; atractivitate pentru turism sustenabil - 18 milioane de euro.

"România îndeplineşte în continuare rolul de Autoritate de Management (prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice), Autoritatea Naţională fiind stabilită în cadrul Biroului de Integrare Europeană - Guvernul Republicii Serbia, iar Secretariatul Tehnic Comun este organizat la Timişoara, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara, fiind sprijinit de Antena STC stabilită la Vršac, Republica Serbia. Auditul la nivelul Programului va fi realizat de către Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi din România, iar atribuţiile de certificare vor fi îndeplinite de către Autoritatea de Management", se mai arată în comunicatul MDRAP.

Ministerul precizează că potenţialii beneficiari, precum şi toţi cei interesaţi de cooperarea transfrontalieră româno-sârbă în cadrul Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Serbia pot obţine mai multe informaţii accesând secţiunea 2014-2020 din cadrul site-urilor: www.brct-timisoara.ro şi www.romania-serbia.net.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici