Program PSD de repornire a economiei plecând de la sprijinirea antreprenorilor români

Criza medicală prin care trecem deja începe să fie dublată de o criză economică semnificativă. Aceasta din urmă va produce, probabil, efecte cel puţin la fel de puternice, pe măsură ce sute de mii de români au rămas acasă în somaj tehnic, sau fără perspective de angajare, în timp ce alte mii de firme au intrat în colaps. În timp ce oamenii se uită cu spre Palatul Victoria pentru soluţii, PSD a pus pe hârtie o serie de măsuri punctuale pentru repornirea economiei. Conform Preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, aceste măsuri ar putea duce la redresarea PIB-ului cu până la 8%.

Urmărește
153 afișări
Imaginea articolului Program PSD de repornire a economiei plecând de la sprijinirea antreprenorilor români

Program PSD de repornire a economiei plecând de la sprijinirea antreprenorilor români

Stimulente lunare pentru reducerea ratei şomajului

Marcel Ciolacu a propus introducerea unui stimulent lunar de 2.250 de lei per angajat pentru fiecare companie, pentru o perioadă de 3 luni, dacă angajatul respectiv este păstrat pe post minimum 12 luni de la expirarea stimulentului. De asemenea, pentru fiecare angajat care revine la muncă şi contribuie astfel la relansarea economiei, PSD a gândit un stimulent de inserţie de 1.000 de lei pe o perioadă de 3 luni, 3.000 de lei în total, condiţia fiind, din nou, aceea a păstrării angajatului respectiv pe post 12 luni de la expirarea stimulentului de inserţie. Practic, prin această măsură, business-urile sunt încurajate să reia producţia în condiţii avantajoase, iar posturile nou create sunt stabilizate prin obligativitatea menţinerii postului 15 luni de la momentul angajării. Acest lucru ar stabiliza multe domenii din piaţă şi ar facilita posibilitatea companiilor de a beneficia inclusiv de forţa de muncă brută asociată românilor veniţi acasă în perioada Covid-19. Ar fi un mijloc prin care aceştia să fie reintegraţi pe piaţa naţională a muncii, pentru a depăşi tentaţia de a pleca afara. Numeroase business-uri agricole sau din domeniul transporturilor s-au plâns în trecut că nu identifică forţă de muncă naţională pentru a dezvolta afaceri în continuare la nivel local. Măsura PSD pare să vină în ajutorul acestora.

Suspendarea taxelor şi eşalonarea obligaţiilor fiscale

Conform social-democraţilor, companiile grav afectate de criză ar urma să fie scutite de taxe până la redresarea lor totală. De asemenea, PSD doreşte eliminarea taxelor în domeniul transporturilor, o ramură economică esenţială care a continuat să funcţioneze, în ciuda tuturor vicisitudinilor, pe perioada crizei. Firmele lovite de criză ar urma să beneficieze şi de o eşalonare a obligaţiilor fiscale pe o perioadă de 6 luni.

Linii de creditare şi un program Start Up Nation mai avantajos

Marcel Ciolacu a anunţat în timpul conferinţei de presă şi că toate companiile aflate în pragul falimentului ar putea fi redresate prin introducerea unui program de creditare la dobânzi de 1.7% garantate de băncile având capital de stat. Creanţele IMM-urilor ar urma să fie garantate de către state. În acelaşi timp cu încercarea salvării afacerilor existente, PSD a regândit şi programul Start Up Nation, în vederea creşterii numărului de companii nou-înfiinţate. Programul ar urma să fie flexibilizat pentru a susţine afaceri cu potenţial ridicat de succes.

Pentru producătorii autohtoni de automobile

Pentru a redresa o industrie cu aport consistent la PIB, PSD a propus dublarea bugetului Rabla Clasic şi creşterea bugetului pentru Rabla Plus în aşa fel încât cererea de automobile noi să crească, un sprijin evident pentru Dacia-Renault şi Ford. Ciolacu a sugerat că programul ar trebui să fie reorientat spre achiziţia de autovehicule produse autohton. Scopul deciziei este acela de a înlesni cât mai curând reluarea completă a operaţiunilor de la Dacia-Renault şi Ford, pentru a asigura locuri de muncă, dar şi pentru a relua aportul la PIB al acestor afaceri consistente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici