Prima pagină » Economic » Vânătoarea de job-uri: În perioada restricţiilor, am fost printre ţările cu cele mai puţine locuri de muncă disponibile

Vânătoarea de job-uri: În perioada restricţiilor, am fost printre ţările cu cele mai puţine locuri de muncă disponibile

Vânătoarea de job-uri: În perioada restricţiilor, am fost printre ţările cu cele mai puţine locuri de muncă disponibile

În perioada restricţiilor, am fost printre ţările cu cele mai puţine locuri de muncă disponibile, conform Eurostat. Dacă eşti tănăr absolvent, poate te întrebi ce şanse ai să îţi găseşti un job acum. Multe companii au dispărut de pe piaţă cu tot cu locurile lor de muncă pentru tine. De asemenea, cei cu mai multă experienţă decât tine, ţin cu dinţii de job-urile lor.

Laura este absolventă a două facultăţi. I-a luat aproape 3 luni să găsească un job. Între timp, a aplicat la peste 70 de posturi. „L-au vizualizat, dar nu au sunat. Deci majoritatea sunt vizualizate, dar nu sună.” 

„Interviuri am avut trei, dintre care doar unul cu succes. Joburile la care am aplicat au fost în domeniul facultăţii, marketing, vânzări, management. Cel mai mult m-a dezavantajat faptul că nu am avut experienţă într-un anumit domeniu. Foarte rar sunt firme care acceptă oameni fără experienţă. Ei ne văd ca pe o povară. Le e foarte greu să lucreze cu oameni care nu au mai lucrat”, povesteşte Laura.

Sorina este CEO la firma de recrutare APT Resorces. Te sfătuieşte ca, în această perioadă, să baţi la porţile companiilor de IT. Şanse mari de angajare ai şi dacă cunoşti limbi străine ca germana sau japoneza. Tot ea îţi spune de ce şansele tale de angajare, ca junior, sunt mai mici perioada aceasta.

„Comenzile pe care le avem acum sunt pentru persoane care au măcar puţină experienţă, cel puţin un an de zile experienţă.  Este mult mai simplu să iei pe cineva care are deja acest obicei de a lucra cu un program, de a lucra pe anumite tool-uri şi să îl integrezi în companie, decât să o iei de la zero cu un proaspăt absolvent”, explică  Sorina Donisa, CEO al APT Resources.

  • Număr înregistrat (iulie 2020) – 484.000 şomeri (Sursă INS)
  • Şomeri cu studii superioare = 18. 916 (sursă Ministerul Muncii)
  • Rată şomaj iulie 2020 = 4,3 % (INS)
  • Număr salariaţi activi (iulie 2020) – peste 5 milioane (Sursă inspecţia Muncii)
  • Rată şomaj tineri – 17%