- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.05.2019, 10:46)
- Diana Grigore
Proiect de lege: Un senator ALDE propune limitarea dobânzii excesive pentru credite
Senatorul ALDE Daniel Zamfir a depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede limitarea dobânzii excesive pentru credite, inclusiv cele aflate în curs de derulare.
Urmărește
244 afișări
Proiect de lege: Un senator ALDE propune limitarea dobânzii excesive pentru credite
„Dobânda excesivă determină un volum scăzut de creditare, afectând indirect economia, prin blocarea creşterii economice. Costurile mari ale creditului răpesc debitorilor şansa de a consuma, iar economiei sume mari de bani alocate plăţii dobânzilor excesive, ceea ce înseamnă reducdrea colectării de TVA la bugetul central, reducerea locurilor de muncă, scăderea intenţiei de investiţie şi scăderea încrederii în viitor. A se interzice sau limita dobânzile excesive înseamnă a prezenta neutralitatea banilor şi stabilirea preţurilor. A permite sau chiar a proteja dobânzile excesive înseamnă a accepta şi favoriza toate pierderile cauzate economiei, comercianţilor, consumatorilor şi societăţii. Dobânda rezonabilă este, în schimb, benefică şi asiguratorie pentru continuarea afacerii creditorilor financiari. Pentru eliminarea unor posibile inechităţi şi discriminări între consumatori, în funcţie de momentul încheierii sau perfectării actului juridic creator al datoriei, legea urmează a se aplica şi contractelor în derulare aflate la data intrării sale în vigoare”, precizează Daniel Zamfir, în expunerea de motive a proiectului de lege.
Senatorul ALDE a adăugat că statisticile arată că doar 15% din creditele acordare finanţează economia.
„Statisticile recente ne înfăţişează o realitate greu de conceput într-o economie de piaţă şi de consum. Doar 15% din creditele acordate finanţează economia, restul de 85% fiind rulat într-un interminabil loop al schimburilor de riscuri în interiorul unui minuscul grup de creditori financiari şi brokeri care deţin 99% din averile lumii. Acest uriaş fluviu de bani-datorie este accesivil doar unei foarte mici părţi a populaţiei, care direcţionează capitalul în afara nevoii reale de finanţare a economiei palpabile, propriu-zise, ceea ce înseamnă că banii şi-au pierdut în mare măsură principala funcţie, aceea de instrument al schimbului şi al circulaţiei mărfurilor şi serviciilor”, susţine Zamfir.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Astfel, acesta propune limitarea dobânzii excesive: „Dobânda renumeratorie în raporturile juridice în care debitorul are calitatea de consumator se stabileşte prin raportare la dobânda egală, astfel cum aceasta este definită în Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011, art 3 (1), privind dobânda legală renumeratorie şi penalizare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor mpsuri financiare-fiscale în domeniul bancar”, potrivit proiectului legislativ.
Iniţiativa prevede limitarea dobânzii anuale efective astfel: „Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 3% dobânda legală. Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi 18% pe an. Dobânda anuală efectivă în cazul microcreditelor nu poate depăşi 30% pe an, dacă scadenţa este de peste 90 de zile; 100% pe an, dacă scadenţa ese între 16 şi 90 de zile; 200% pe an, dacă scadenţa este de maxim 15 zile. Dobânda penalizatoare în raporturile juridice în care debitorul are calitatea de consumator nu poate depăşi cu mai mult de 3% dobânda legală”.
De asemenea, „comisionul aplicat ca procent din valoarea sau soldul credutului este interzis”.
În înţelesul proiectului legislativ, Daniel Zamfir defineşte următorii termeni:
„Este consumator în sensul prezentei legi, persoana fizică, inclusiv codebitorul, care, cu prilejul încheierii actului juridic creator al datoriei, acţionează în scopuri care se află în afara activităţii sale comerciale sau profesionale.
Dobânda excesivă sau camata este o dobândă contractuală superioară dobânzilor comerciale curente practicate de instituţii de credit pe piaţa financiar-bancară internă, fiind în mod manifest disproporţionată faţă de media acestor dobânzi comerciale curente. Se prezumă că dobânda este excesivă ori de câte ori depăşeşte dublul mediei dobânzii comerciale curente.Creditul de consum este un împrumut sau un credt a cărei valoare maximă este de 20.000 euro, în echivalent lei, a cărei perioadă maximă de rambursare este de cinci ani, indiferent dacă este garantat sau nu cu ipoteci imobiliare.
Comisionul aplicat ca procent din valoarea sau soldul credutului este interzis.
Dobânda anuală efectivă înseamnă costul total al creditului pentru consumator, exprimat ca procent anual din valoarea totală a creditului”.
Propunerea legislativă privind protecţia consumatorilor împotriva camătăi şi a altor forme de abuz de putere economică a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Rabla pentru electrocasnice 2019: Programul a fost epuizat în 12 ore de la lansare. Anunţul făcut de ministrul Mediului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1074. Preşedintele Lituaniei cere implicarea Ucrainei în negocierile de pace şi o apărare regională mai puternică / Trump sugerează că el şi Putin ar putea face paşi „semnificativi” pentru a opri războiul din Ucraina
-
ieri, 22:34
Cel mai bogat om din India îşi propune să construiască cel mai mare centru de date din lume