- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.03.2019, 18:37)
- Maria Dinu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect: Directorii executivi, cenzorii sau auditorii băncilor nu pot fi membri ai Consiliului fiscal
Mai mulţi parlamentari PSD au depus la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect care interzice membrilor din consiliile de administraţie, directorilor executivi, cenzorilor sau auditorilor societăţilor financiar bancare să facă parte din Consiliul Fiscal.
Urmărește
263 afișări
Proiect: Directorii executivi, cenzorii sau auditorii băncilor nu pot fi membri ai Consiliului fiscal
Proiectul, semnat în numele iniţiatorilor de senatorii PSD Liviu Pop şi Gheorghe Marin, propune modificarea punctului d) al articolului 55, care vizează membrii Consiliului fiscal, al Legii 69/2010 a responsabilităţii fiscal-bugetare.
Iniţiativa legislativă interzice directorilor, cenzorilor sau auditorilor societăţilor financiar bancare să fie membrii în Consiliul fiscal.
În forma în vigoare a Legii, această interdicţie se aplică doar membrilor în consiliile de administraţie, directorilor executivi, cenzorilor sau auditorilor companiilor naţionale sau societăţilor cu capital majoritar de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
Astfel, modul în care iniţiativa modifică Legea oferă posibilitatea să facă parte din Consiliu fiscal membrii consiliilor de administraţie, directorii, auditorii şi cenzorii companiilor naţionale sau societăţilor cu capital de stat.
„Din efectele aplicării legii, de la intrarea ei în vigoare până în prezent, se sesizează inechitatea introdusă între companiile cu capital majoritar de stat şi cele cu capital privat, primele fiind excluse de la posibilitatea exprimării unei opinii în materie”, susţin iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.
Social-democraţii mai susţin că „a rezultat o altă incompatibilitate nesesizată de legiuitor la elaborarea legii, respectiv faptul că participarea în calitate de membru al Consiliului fiscal, concomitent cu ocuparea unei funcţii de conducere în bordul unei societăţi bancare, private sau cu capital majoritar de stat, poate avea o influenţă negativă, având în vedere că opiniilor exprimate sunt în măsură să influenţeze piaţa şi costurile de creditare ale statului”.
„Apare astfel posibilitatea ca persoana aflată într-o astfel de incompatibilitate să sprijine prin declaraţiile sale activitatea sistemului bancar, în detrimentul interesului naţional, îndepărtându-se de scopul şi rolul autorităţii care, potrivit legii, «îşi propunea să spijine activitatea Guvenului şi a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare şi să promoveze tranparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice. Obiectivul său major este de a contribui la crearea şi consolidarea unei culturi a responsabilităţii fiscal-bugetare, inclusiv prin creşterea gradului de conştientizare la nivelul publicului a consecinţelor asupra sustenabilităţii pe termen mediu şi lung a unor decizii de politică fiscal-bugetară»”, conchide sursa citată.
În prezent, potrivit Legii 69/2010 a responsabilităţii fiscal-bugetare, membrii Consiliului fiscal sunt numiţi prin hotărâre de către Parlament, pentru o perioadă de 9 ani şi trebuie să îndeplinească anumite condiţii: să nu aibă cazier judiciar sau cazier fiscal, să fie cetăţeni români cu drept de vot, să aibă studii universitare în domeniul economic, să aibă o bună reputaţie şi experienţă profesională în domeniul politicilor economice, bugetare sau financiare şi o vechime în specialitate de minimum 10 ani.
Legea în vigoare stabileşte, totodată, restricţiile pe care un membru al Consiliului fiscal trebuie să le respecte pe durata mandatului, respectiv aceştia:
- nu pot accepta o funcţie de demnitate publică în cadrul Guvernului sau o funcţie asimilată şi nu pot deveni membri ai Parlamentului României ori ai Parlamentului European sau deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic;
- nu pot fi soţi şi nici rude ori afini, până la gradul al doilea inclusiv, cu persoane care deţin o funcţie în cadrul Guvernului sau o funcţie asimilată, au calitatea de membru al Parlamentului României ori al Parlamentului European sau deţin o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic;
- nu pot fi funcţionari publici şi nu pot fi membri în consiliile de administraţie, directori executivi, cenzori sau auditori ai companiilor naţionale sau societăţilor cu capital majoritar de stat.
Proiectul a fost înregistrat, în procedură de urgenţă, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Citește pe alephnews.ro: Beyoncé a făcut show de Crăciun în orașul ei natal, Houston, în timpul pauzei meciului NFL. „Beyoncé Bowl” a fost prima reprezentație televizată în direct din ultimii patru ani
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Harbin Ice-Snow World te așteaptă cu peste 300.000 de metri cubi de gheață și zăpadă. Tema din acest an este „Vis de iarnă, dragoste în inima Asiei”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe