Un nou sondaj arată că numărul persoanelor care pun sub semnul întrebării capitalismul, pe fondul pandemiei coronavirusului, a crescut îngrijorător. O firmă independentă de cercetare fondată de miliardarul Paul Tudor Jones, a chestionat 1.000 de persoane cu privire la succesul capitalismului pe fondul pandemiei. Doar 25% dintre respondenţi au spus că mai cred că forma actuală de capitalism asigură binele societăţii.
Pentru unii, acest lucru nu e o surpriză. Voci proeminente, de la economiştii de la Harvard, până la managerul miliardar al fondurilor speculative Ray Dalio, au avertizat asupra crizei capitalismului din cauza inegalităţii din timpul pandemiei.
Coronavirusul a scot la lumină numărul uriaş al lucrătorilor esenţiali care nu beneficiază de asigurare de sănătate, dar şi munca neplătită pe care femeile o fac în gospodărie. Oamenii de culoare, în special, au mult mai puţine şanse de supravieţuire fără un loc de muncă. Acum, majoritatea americanilor solicită schimbări majore, inclusiv concedii medicale plătite şi salarii mai mari pentru lucrătorii din linia întâi.
Aproximativ 70% dintre respondenţi au spus că angajatorii ar trebui să ofere cel puţin 14 zile de concediu medical plătit tuturor angajaţilor. „Americanii caută companii care să preia conducerea asupra unor probleme cheie de politică precum concediul medical plătit, concediul familial plătit, creşterea salariilor, asistenţa medicală şi o flexibilitate sporită faţă de lucrul de acasă”, se arată în raport.