- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (14.12.2017, 14:04)
- Anca Olteanu
Proiect | Programul Prima casă va avea un buget de două miliarde de lei, în 2018
Programul „Prima casă” va avea un buget de două miliarde de lei, anul viitor, potrivit unui proiect publicat în dezbatere de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Urmărește
927 afișări
Proiect | Programul Prima casă va avea un buget de două miliarde de lei, în 2018
„Având în vedere strategia programului Prima casă, se propune ca pentru anul 2018, să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 2.000 milioane lei”, se arată în proiectul publicat de Ministerul Finanţelor Publice.
„Pentru a elimina orice echivoc în privinţa modalităţii de alocare către finanţatori a rezervei nealocate la începutul anului în raport cu ponderea garanţiilor acordate în favoarea fiecărui finanţator participant în program în totalul garanţiilor acordate în cadrul programului de la începutul anului de referinţă, se propune introducerea unei clarificări suplimentare care să ateste faptul că în cazul rezervei rămase nealocate din plafonul anului, alocarea se va efectua în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator de la începutul anului. În vederea corelării prevederilor privind costul total al finanţărilor garantate pentru achiziţia de locuinţe cu cea pentru construcţia de locuinţe, şi pentru a se evita orice discriminare în acest sens, se propune în prezentul proiect de act normativ reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2% urmând ca finanţatorii, în termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotarâri, să transmită FNGCIMM şi MFP nivelul costurilor totale pe care le aplică finanţărilor garantate pentru construcţia de locuinţe”, se mai arată în proiect.
Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul Programului se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru împărţirea riscurilor şi pierderilor între stat şi finanţator, proporţional cu procentul de garantare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Plafonul total de garantare pentru anul 2017 a fost de 2,67 miliarde de lei, format din suma de 2,5 miliarde de lei stabilită conform strategiei programului şi din suma de 175,5 milioane lei din diferenţa rămasă nealocată din plafonul aferent anului 2016, precum şi din diferenţa neutilizată până la data de 31 decembrie 2016 din sumele alocate finanţatorilor din plafonul rămas disponibil în anul 2016 conform Hotărârii Guvernului nr. 899 din 29 noiembrie 2016 pentru completarea art. 3 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă".
De la lansarea programului în anul 2009 până la finele lunii octombrie 2017, au fost acordate 236.138 de garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 20,57 miliarde de lei.
De la începutul anului 2017 şi până la finele lunii octombrie 2017 au fost acordate 21.672 garanţii, în valoare totală de 1,88 miliarde de lei, precum şi 8.508 de promisiuni de garantare, în valoare totală de 960 de milioane de lei.
Citeşte şi: Bugetele serviciilor speciale - SRI, SIE, STS - au fost aprobate de Comisiile reunite din Parlament
Citeşte şi: Asociaţia Pro Infrastructură cere ministrului Transporturilor demiterea conducerii CNAIR: "Închiderea" coridorului de autostradă Sibiu-Nădlac este amânată pe termen nedefinit
Citeşte şi: Deprecieri dramatice: În ultima săptămână, Bursa de la Bucureşti a intrat într-o "zodie a scăderilor"
Citeşte şi: Afacerile din serviciile prestate întreprinderilor au crescut cu aproape 13% în primele zece luni
Citește pe alephnews.ro: Trump îl amenință pe Putin: „O putem rezolva pe calea ușoară … sau pe cea grea”. Cum vrea președintele să oprească războiul din Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe