Statele cu o încredere mai ridicată în economia naţională sunt Bulgaria, cu 102,2 puncte, şi Polonia, cu 98,3 puncte.
Indicele ESI a înregistrat scăderi în toate statele UE, cele mai mici valori fiind consemnate în Ungaria 44,7 puncte şi Slovenia 55,4 puncte.
La nivelul UE, încrederea în economie a coborât cu 6,7 puncte, la 70,5 puncte.
Indicele ESI este calculat pe baza a cinci indicatori de încredere: în industrie (40%), servicii (30%), încrederea consumatorului (20%), construcţii (5%) sau comerţ (5%).
Indicatorul care măsoară încrederea în industria românească a coborât în noiembrie la -6 puncte, de la un punct luna anterioară, şi este depăşit doar de Cipru şi Bulgaria, ambele cu câte un punct. Toate celelalte state membre UE au înregistrat valori negative.
În sectorul serviciilor, încrederea a coborât la 13 puncte, de la 23 puncte, a treia valoare din UE, după Bulgaria cu 34 puncte şi Cehia cu 25 de puncte. Cu excepţia Poloniei (12 puncte), a Sloveniei (un punct) şi a Danemarcei (zero puncte), restul statele UE au consemnat valori negative.
Încrederea consumatorilor în economie a scăzut la -24 de puncte, de la -15 puncte în octombrie. Consumatorii români s-au clasat pe poziţia a 11-a ca încredere, după Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Olanda, Luxemburg, Austria, Polonia, Finlanda şi Suedia.
Indicele comerţului a coborât la zero puncte în noiembrie, cu 14 puncte mai puţin faţă de luna precedentă, a şasea valoare din UE, după Bulgaria (17 puncte), Cehia (15 puncte), Italia (12 puncte), Slovenia (11 puncte) şi Slovacia (zece puncte).
Domeniul construcţiilor s-a plasat pe locul al patrulea la nivelul comunităţii europene, cu -8 puncte, în scădere de la -4 puncte în octombrie. Doar Olanda -1 puncte, Cehia -2 puncte şi Bulgaria -7 puncte s-au clasat înaintea României.