- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiectele de investiţii străine în fază de intenţie, în scădere faţă de 2010,dar cu valori mai mari
România negociază 17 proiecte de investiţii străine, cu o valoare de 1,150 miliarde de euro, cele mai multe din domeniul energiei regenerabile, auto şi siderurgie, faţă de primele şase luni din 2010 numărul intenţiilor de investiţii fiind în uşoară scădere, însă valoarea totală este superioară.
În primele şase luni ale anului, Direcţia de Investiţii Străine din cadrul Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS) a înregistrat 17 proiecte de investiţii străine în fază de intenţie, cu o valoare totală de 1,150 miliarde euro, faţă de cele 20 de proiecte în faza de intenţie, dar cu o valoare de 1,076 miliarde de euro, înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent.
"Aşa cum reiese şi din cifrele de mai sus menţionăm că, deşi anul acesta am avut cu trei proiecte mai puţin faţă de anul trecut, valoarea acestora este uşor mai ridicată faţă de anul trecut. Acest lucru ne îndreptăţeşte să considerăm că, din perspectiva investitorilor mari, de anvergură, care nu reprezintă companii ce se pot retrage uşor de pe piaţă la prima barieră investiţională, dar care vizează pieţe ce pot permite dezvoltarea de proiecte pe termen lung, România rămâne o ţară atractivă", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii CRPCIS.
Aceştia estimează pentru acest an că România va atrage investiţii străine directe totalizând 3,5-4 miliarde de euro, în creştere cu 30-48% faţă de nivelul de 2,69 miliarde de euro în 2010.
"Domeniile de interes pentru investitorii străini au rămas aceleaşi ca şi în anii precedenţi, respectiv energia regenerabilă, care rămâne un domeniu atractiv pentru investitorii străini ca de altfel şi cel auto. Alte domenii sunt siderurgia, electricele şi electronicele, materialele de construcţie, infrastructura rutieră, sectorul farmaceutic, agricol, turism, bunuri de larg consum, servicii", arată datele CRPCIS, subordonată Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
În ceea ce priveşte repartizarea pe regiuni, zona cea mai atractivă pentru investitori rămâne vestul ţării, dar în ultimul timp au reuşit să atragă valori semnificative de capital străin şi alte regiuni, precum Prahova, Dolj, Dâmboviţa şi Constanţa.
"Dorim o repartizare echilibrată a investiţiilor pe teritoriul României şi am încercat să convingem investitorii de avantajele implementării proiectelor lor şi în zona de est, fiind conştienţi că infuzia de capital străin şi crearea de locuri de muncă vor duce la creşterea nivelului de trai şi implicit la dezvoltarea acestei regiuni. În acest sens, în ultimii ani am dus o campanie de sensibilizare a autorităţilor locale pentru a le determina să conştientizeze importanţa creării unor parcuri şi zone industriale cu acces la utilităţi şi suprafeţe mari de terenuri, permiţând dezvoltarea unor proiecte de anvergură", a adăugat sursa citată.
Printre problemele ridicate de investitorii străini, una dintre mai frecvente este cea privind capacitatea pieţei de muncă din România de a furniza personal calificat pentru funcţiile de top şi middle management.
"Un alt aspect deloc de neglijat în atragerea de capital extern îl reprezintă faptul că investitorii străini sunt sensibili la condiţiile de trai, la standardele de viaţă, la oportunităţile culturale oferite de locaţia pe care o aleg deoarece în primii ani de implementare a proiectelor şi chiar în primii ani de desfăşurare propriu-zisă a activităţii, companiile îşi detaşează un număr de expaţi, care vin insoţiţi de familiile lor. Faptul că locul în care trăiesc efectiv pe perioada detaşării le oferă deschiderea către o viaţă socială şi culturală este un «pro» pentru alegerea locaţiei", potrivit sursei citate.
De asemenea, investitorii sunt interesaţi şi de asigurarea unor condiţii care să permită accesul la reţele de transport şi comunicaţii dezvoltate, cum ar fi aeroporturi cu multiple legături internaţionale, precum şi la servicii informatizate în măsură să asigure o bună desfăşurare a activităţii companiei.
Cele mai importante şase proiecte de investiţii începute în acest an au o valoare totală de totalizează aproape 240 de milioane de euro şi vor crea 1.260 de locuri de muncă.
Investiţia de 120 de milioane de euro a companiei Prio, parte a grupului Martifer din Portugalia, din domeniul producţiei de biodiesel este cel mai mare proiect iniţiat în acest an. Compania va crea 80 de locuri de muncă la Lehliu Gară, în judeţul Călăraşi.
Alte proiecte importante sunt fabrica de componente electonice a firmei coreene Shinheung de la Oradea, investiţie de 30 milioane de euro, precum şi cel al companiei americane IAC (International Automotive Components) din domeniul componentelor auto cu o valoare de 57 milioane de euro, de la Balş, judeţul Dolj.
De asemenea, compania americană Toro, producător de microsisteme de irigaţii, investeşte 20 milioane de euro la Ploieşti, iar producătorul spaniol de panouri solare Siliken alocă cinci milioane de euro pentru o fabrică la Timişoara.
Investiţiile străine directe au totalizat în primele patru luni 444 milioane euro, în scădere cu 28,7% de la 623 milioane euro în intervalul similar din 2010.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului