Proiectele pentru accesarea de fondurilor prin Casa Verde pot fi depuse în 10 zile

Hotelierii de pe litoral vor putea depune, în zece zile, proiecte pentru atragerea de fonduri pentru surse alternative de energie termică prin intermediul Programului "Casa Verde", în vederea prelungirii sezonului turistic, a declarat, sâmbătă, la Neptun, ministrul Turismului, Elena Udrea.

Urmărește
87 afișări
Imaginea articolului Proiectele pentru accesarea de fondurilor prin Casa Verde pot fi depuse în 10 zile

Hotelierii vor putea depune proiecte pentru accesarea de fonduri prin Casa Verde, în 10 zile (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

"Am reuşit să modificăm ghidul de finanţare pentru Proiectul «Casa Verde» care se referă la sursele alternative, ecologice, de energie termică şi am introdus în ghidul de finanţare, segmentul de hoteluri de pe litoral. Ghidul este terminat de ieri, ordinul de ministru îl voi semna luni, astfel încât, în 10 zile să deschidem sesiunea de depunere de proiecte. Sper ca operatorii de turism de pe litoral, să se grăbească, ca să poată primi aceşti bani chiar în anul 2009, pentru că avem 100 de milioane de lei pentru acest proiect, pentru litoral", a spus Udrea.

Udrea, care asigură şi interimatul la Ministerul Mediului, a anunţat, marţi, că intenţionează să extindă, încă din acest an, programul "Casa Verde", pentru a permite co-finanţarea proiectelor private, principalii beneficiari urmând a fi deţinătorii de hoteluri pe litoral.

Ea a explicat că a avut nenumărate discuţii cu hotelierii de la mare care i-au spus că nu-şi pot permite să ţină deschis în luni precum aprilie, mai, septembrie sau octombrie, întrucât camerele trebuie încălzite. În acest sens, ministrul interimar al Mediului estimează că întregul buget al programului Casa Verde, care se ridică la 13 milioane de lei, va putea fi consumat, chiar dacă nu până la sfârşitul anului 2009.

Ministrul a mai precizat că fondurile alocate programului nu vor fi extinse decât dacă va fi cu adevărat nevoie.

Statul român a alocat, în acest an, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), suma de 310 milioane de lei, în două tranşe, pentru cofinanţarea achiziţiei şi montării de sisteme de energie verde care să fie folosite în special la sedii de instituţii, dar destinate şi asociaţiilor de proprietari. Iarna trecută, statul se angaja să aloce, prin acest program, suma de 130 de milioane de euro, echivalent cu circa 546 de milioane de lei, ministrul Mediului anunţând, în 26 februarie, că suma iniţială va fi păstrată.

Printr-un ordin al ministrului Mediului au fost stabilite cele două perioade de derulare a programului. Prima s-a derulat între 15 şi 31 iulie, iar cea de-a doua urma să se deruleze în perioada 1-15 septembrie, dar a fost extinsă până în 30 septembrie, din cauza numărului redus de cereri depuse.

"Beneficiarii «Programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală sau alte sisteme» (Programul «Casa Verde» - n.r.) sunt unităţile administrativ-teritoriale şi autorităţile centrale, care pot depune proiecte de finanţare a sistemelor de încălzire destinate imobilelor din patrimoniu sau aflate în administrarea acestora, inclusiv pentru unităţile sanitare, instituţiile de învăţământ, aşezămintele sociale, culturale, şi pentru asociaţiile de proprietari cu personalitate juridică", se precizează în Ghidul de finanţare al programului, publicat de Ministerul Mediului.

Finanţarea de la AFM va acoperi, conform normelor, 70% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Finanţarea va fi una nerambursabilă, fiind procent din cheltuielile eligibile ale proiectului. Banii vor fi daţi eşalonat pentru fiecare proiect, pe măsura realizării acestuia.

Beneficiarul trebuie să aibă contribuţia proprie pentru implementarea proiectului. În cazul asociaţiilor de proprietari, în cererea de finanţare se va menţiona contribuţia formată din cota aprobată de autoritatea locală sau centrală şi cota asociaţiei de proprietari.

Criteriile în funcţie de care se vor acorda finanţările nerambursabile de la AFM sunt, în ordine: cota de cofinanţare, tipul sistemului de încălzire înlocuit, raportul cost-beneficiu al instalaţiei şi gradul de utilizare şi randamentul instalaţiei propuse, inclusiv gradul de radiaţii solare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici