Proiectele transfrontaliere de cercetare din UE ar putea beneficia de scutiri de taxe

Proiectele transfrontaliere de cercetare din Uniunea Europeană ar putea beneficia de scutiri de taxe de ordinul miliardelor de euro, potrivit propunerilor care vor fi discute de miniştrii comunitari săptămânile următoare, relatează Financial Times.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Proiectele transfrontaliere de cercetare din UE ar putea beneficia de scutiri de taxe

Proiectele transfrontaliere de cercetare din UE ar putea beneficia de scutiri de taxe

Autorităţile de la Bruxelles propun, în cadrul unul plan mai amplu de încurajare a investiţiilor în cercetare, înfiinţarea unor proiecte de infrastructură pentru cercetarea europeană (European research infrastructure - ERI).

Acest de tip de proiecte trebuie să implice cel puţin două state membre, să aibă obiective legitime de cercetare şi să nu fie de natură economică.

Astfel de proiecte vor fi scutite automat de plata taxei pe valoarea adăugată, astfel încât cei implicaţi nu vor mai fi nevoiţi să negocieze scutirea de TVA.

Chiar dacă aceste scutiri sunt de obicei acordate, obţinerea angajamentului ferm al autorităţilor naţionale poate dura mai mulţi ani.

Exceptarea de la plata taxei va fi analizată la viitoarea reuniune a comitetului TVA al UE, la 22 aprilie, dar, întrucât propunerea afectează şi veniturile bugetare naţionale, problema va fi prezentată şi miniştrilor de Finanţe ai statelor membre.

Numeroase state europene susţin să sunt în favoarea conceptului ERI, dar analiştii consideră că viitorul propunerii de exceptare de la plata TVA este incert.

Mai multe proiecte pan-europene, care implică fonduri publice de circa 18 miliarde de euro, au fost identificate de către ministerele cercetării drept "domenii prioritare", în cadrul strategiei UE privind infrastructura cercetării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici