Proprietarii cu asigurări facultative pentru locuinţele lor TREBUIE să încheie şi asigurări obligatorii. ASF: Mai mult, poliţele nu se pot încheia fără dovada celei obligatorii

Asigurarea PAD a locuinţelor e obligatorie şi pentru proprietarii care au asigurări facultative, a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la solicitarea MEDIAFAX.

Urmărește
2230 afișări
Imaginea articolului Proprietarii cu asigurări facultative pentru locuinţele lor TREBUIE să încheie şi asigurări obligatorii. ASF: Mai mult, poliţele nu se pot încheia fără dovada celei obligatorii

Proprietarii cu asigurări facultative pentru locuinţele lor TREBUIE să încheie şi asigurări obligatorii. ASF: Mai mult, poliţele nu se pot încheia fără dovada celei obligatorii

În principiu, asigurarea obligatorie acoperă daune provocate de cutremure, inundaţii sau alunegări de teren, iar asigurările facultative acoperă ceea ce excede astfel de daune din punctul de vedere al sumelor oferite ca despăgubire, astfel încât PAD este obligatorie indiferent de existenţa sau inexistenţa asigurării facultative, au explicat reprezentanţii ASF. Mai mult, „societăţile membre ale PAID şi care pot emite poliţe PAD nu pot încheia asigurări facultative pentru locuinţe fără dovada existenţei unei poliţe de asigurare obligatorie PAD”.

Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor prevede, la Art.3, că persoanele fizice şi juridice „sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale”. Iar societăţile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă „nu pot încheia asigurări facultative pentru o locuinţă care nu are încheiată în prealabil o asigurare obligatorie PAD”.

Suma asigurată ce poate fi acordată în temeiul Legii 260, denumită în continuare sumă asigurată obligatoriu, este echivalentul în lei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României la data încheierii contractului de asigurare obligatorie a locuinţei, a:
- 20.000 de euro, pentru fiecare locuinţă de tip A;
- 10.000 de euro, pentru fiecare locuinţă de tip B.

Pe de altă parte, Norma nr. 7/2013 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor arată că proprietarii de locuinţe care au încheiate poliţe de asigurare facultative privind riscurile prevăzute de Legea nr. 260/2008 „au obligaţia de a încheia PAD la data expirării contractelor de asigurare facultativă sau, în cazul asigurărilor facultative multianuale, obligaţia se aplică pentru fiecare aniversare anuală”.

Iar Norma 35/2016 prevede că societăţile de asigurare autorizate vor putea încheia asigurări facultative pentru locuinţe pentru riscurile care fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuinţelor „numai pentru sumele asigurate care exced sumele asigurate obligatoriu conform Legii nr. 260/2008”. Pentru riscurile şi sumele asigurate obligatoriu, societăţile de asigurare autorizate vor putea încheia doar poliţe de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale – PAD”.

Societăţile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă „nu pot încheia o asigurare facultativă pentru locuinţa pentru care nu a fost încheiată în prealabil PAD”, a mai precizat ASF.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici