- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proprietarii de locuinţe vor putea lua credite garantate de stat pentru refacerea faţadelor
Proprietarii de locuinţe vor putea beneficia de credite cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată pentru finanţarea lucrărilor de refacere a faţadelor, potrivit unui nou proiect de lege privind creşterea calităţii clădirilor, iniţiat de MDRT.
Proprietarii de locuinţe vor putea lua credite garantate de stat pentru refacerea faţadelor (Imagine: Mihai Spiridonica/Mediafax Foto)
Prevederile privind posibilitatea accesării de credite subvenţionate şi garantate de stat, incluse în proiectul de lege privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, nu se regăsesc în vechiul proiect pe această temă, anunţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) în luna noiembrie a anului trecut.
Prin acest proiect de lege proprietarii - persoane fizice, companii sau instituţii - de clădiri care pun în pericol siguranţa populaţiei sau afectează calitatea spaţiilor publice urbane vor trebui să ia măsuri pentru corectarea deficienţelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Parisul va avea o nouă forţă în fotbal şi nu este PSG. Klopp aşteptat în proiect. Una dintre cele mai bogate dinastii de pe planetă a cumpărat Paris FC
Pentru a putea beneficia de credite, proprietarii nu trebuie să înregistreze mai mult de două facturi consecutive neachitate la utilităţi.
Condiţiile de eligibilitate a finanţatorului şi a constructorului se vor stabili prin normele de aplicare a legii.
"Executarea lucrărilor de intervenţie la anvelopa clădirilor de locuit deţinute de beneficiarii de credite se finanţează astfel: din sursele proprii ale acestora, reprezentând minimum 10% din valoarea de
execuţie a lucrărilor de intervenţie; din credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală si cu dobândă subvenţionată, contractate de beneficiarii de credite şi garantate în procent de 100%
de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) în numele şi în contul statului, reprezentând maximum 90% din valoarea de execuţie", notează autorii proiectului.
Perioada de rambursare a creditelor este de maximum 5 ani, iar dobânda aferentă va fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul MDRT, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie.
Orice alte costuri aferente creditului, precum şi penalităţile percepute de finanţator ca urmare a neplăţii ratelor la termenele scadente vor fi suportate de către beneficiarii împrumutului.
Beneficiarul de credite va garanta prin angajament asumat de către proprietarii locuinţelor unifamiliale sau ai celor din blocurile de locuinţe, în calitate de fidejusori, pentru recuperarea sumelor neplătite de beneficiarul de credite, rezultate din executarea garanţiilor acordate de FNGCIMM în numele şi în contul statului. Membrii asociaţiei care achită din surse proprii cota parte ce le revine din lucrările de intervenţie nu vor încheia convenţii de fidejusiune şi nu vor avea calitatea de fidejusori.
Sumele rezultate din executarea garanţiilor acordate de FNGCIMM vor fi plătite finanţatorului de către Ministerul Finanţelor Publice.
Proiectul de lege pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor stabileşte lucrările de intervenţie, etapele, termenele şi modul de finanţare a lucrărilor, obligaţiile şi răspunderile autorităţilor administraţiei publice locale si ale deţinătorilor clădirilor, precum şi sancţiunile aplicabile pentru neîndeplinirea/ îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor care le revin.
Lucrările vizează, printre altele, refacerea zidăriilor, pereţilor exteriori, acoperişului, tâmplăriei exterioare, eliminarea igrasiei sau demontarea şi remontarea instalaţiilor şi echipamentelor montate pe faţade.
Termenul general pentru executarea lucrărilor este de 12 luni de la data primirii notificării şi poate fi majorat cu cel mult şase luni.
"Dacă lucrările de intervenţie necesare nu au fost executate, sau au fost începute dar nefinalizate, în termenele notificate, precum şi în situaţia în care deţinătorii notificaţi refuză executarea lucrărilor de intervenţie în condiţiile şi la termenele notificate, primarul poate solicita consiliului local aprobarea executării de către autoritatea administraţiei publice locale a lucrărilor de intervenţie, în numele şi
pe cheltuiala deţinătorilor notificaţi, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul local, cu condiţia constituirii dreptului de creanţă şi a recuperării cheltuielilor de la deţinătorii notificaţi, în condiţiile legii, până la data recepţiei finale a lucrărilor de intervenţie executate", se arată în proiect.
Finanţarea proiectării şi executării lucrărilor se asigură, pe cheltuială proprie, de către deţinătorii clădirilor, dar şi de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie.
Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor care revin deţinătorilor notificaţi cu privire la realizarea lucrărilor se constată de către organul cu atribuţii de control al autorităţii administraţiei publice locale, la expirarea termenului comunicat deţinătorului.
În cazul în care primăriile nu inventariază clădirile care necesită reabilitări, nu stabilesc zonele de acţiune prioritară şi nu elaborează regulamentele de intervenţie, pot primi sancţiuni cuprinse între 8.000 lei şi 15.000 lei.
Pe de altă parte, proprietarii care nu contractează lucrările de proiectare şi execuţie sunt pasibili de amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 8.000 lei.
Totodată, proprietarii care nu organizează recepţia la terminarea lucrărilor şi pe cea finală, la sfârşitul perioadei de garanţie de cinci ani, sau nu completează cartea tehnică a construcţiei cu documentele aferente lucrărilor executate, sunt sancţionabili cu 2.000 - 5.000 lei.
"Lucrările de intervenţie asupra anvelopei clădirilor, pe lângă acţiunea benefică de eliminare a pericolului public pe care îl prezintă riscul de prăbuşire a unor elemente constructive ori ornamentale degradate, «asanează» urbanistic, estetic şi funcţional zona, crează puncte de interes local pentru comunitate şi polarizează activităţile şi serviciile de interes public", se precizează în expunerea de motive a proiectului.
Proiectul de act normativ a fost publicat marţi pe site-ul MDRT, iar observaţiile şi propunerile pot fi transmise în termen de 10 zile.
Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO