"Dezbaterea publică merge şi acum pe mărirea deficitului bugetar, dar mi se pare o dezbatere publică mult mai serioasă pe structura cheltuielilor bugetare. Constatăm că după primele şase luni singurele care au crescut au fost cele salariale şi de bunuri. Dezbaterile relevă că există o multitudine de legi, de angajamente, care fac ca orice mişcare a cheltuielilor bugetare să fie extrem de greoaie. O asemenea reformă va lua mult timp, va fi dureroasă, dar este absolut necesară", a afirmat Isărescu.
Deficitul bugetar a fost de 14,38 miliarde lei, reprezentând 2,7% din Produsul Intern Brut estimat şi uşor sub limita de 2,73% din PIB convenită cu FMI pentru primul semestru.
Autorităţile române au negociat cu FMI în luna martie un deficit pentru 2009 de 24,36 miliarde de lei (4,6% din PIB), nivel trecut în acordul stand-by.
Guvernul va solicita însă instituţiei financiare internaţionale să accepte un deficit mai ridicat întrucât situaţia economică s-a înrăutăţit de la momentul negocierii acordului.