„Dolarul este în prezent slab. Tendinţa este clară şi, aparent, un euro puternic ar putea să pună probleme economiei din zona euro. De aceea este nevoie de mai multă coordonare a activităţilor din domeniul schimbului valutar”, a afirmat Sramko, totodată guvernator al băncii centrale din Slovacia.
Dolarul s-a depreciat cu aproximativ 20% faţă de euro şi valuta chineză, yuanul, începând cu luna martie. În această situaţie, produsele zonei euro şi ale Chinei comercializate în dolari s-au scumpit.
Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a explicat la începutul săptămânii că instituţia pe care o conduce nu pune sub semnul îndoielii afirmaţiile secretarului Trezoreriei americane, Timothy Geithner, şi ale preşedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, potrivit cărora un dolar puternic este în interesul SUA.
Sramko a precizat că măsurile neconvenţionale adoptate de BCE pentru îmbunătăţirea situaţia lichidităţilor de pe pieţele financiare ar putea fi menţinute şi în 2010, cu toate că au apărut semnale încurajatoare privitoare la situaţia economică.