„Înainte de a intra în criză, acum un an, un an şi jumătate, se vindeau şi se cumpărau 15 tone de bijuterii de aur şi pietre preţioase şi semipreţioase, la care se adăugau circa 45 de tone de bijuterii din argint. Acum piaţa a scăzut cu 50%”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele executiv al Federaţiei Metalelor şi Pietrelor Preţioase şi Semipreţioase Diamond-Gold (FMPPS-DG), Mihail Pacioianu.
El a arătat că acestea reprezintă tranzacţiile realizate prin intermediul celor peste 7.000 de firme autorizate să desfăşoare activităţi cu metale şi pietre preţioase şi semipreţioase, şi nu includ vânzările „cu sacoşa” de bijuterii aduse din Turcia sau alte ţări.
„Pe lângă vânzările firmelor autorizate estimările noastre arată că încă 30% din total reprezintă tranzacţii pe piaţa neagră, ceea ce creează concurenţă neloială. În perioada 1989-2000 a existat un vid legislativ în domeniul comerţului cu astfel de produse, astfel că piaţa neagră ajungea la 80% din vânzări, dar în 2000 a fost adoptat un act normativ, iar de atunci piaţa neagră s-a redus la 30%”, a explicat Pacioianu.
Federaţia cuprinde 14 patronate, care totalizează 90% din cele peste 7.000 de societăţi autorizate în care lucrează circa 100.000 de angajaţi.