Începând de anul viitor, cea de-a treia mare companie de îmbrăcăminte sportivă din lume nu va mai furniza echipament echipei, după ce a decis să nu reînnoiască contractul cu Federaţia Israeliană de Fotbal, potrivit unei note interne consultate de Financial Times.
Parteneriatul semnat în 2018 a declanşat o campanie de boicotare, activiştii acuzând Puma că susţine coloniile israeliene din Cisiordania, considerate ilegale de majoritatea comunităţii internaţionale, având în vedere că Federaţia Israeliană de Fotbal include cluburi cu sediul în astfel de aşezări.
Puma a respins acuzaţiile, afirmând că sponsorizează doar echipa naţională şi nu şi activităţile la nivel de club.
Magazinele Puma din unele oraşe occidentale au fost ţinta unor demonstraţii în ultimele săptămâni, subliniind capcanele pe care problemele geopolitice le pot crea pentru companiile multinaţionale.
Decizia Puma de a renunţa la echipa naţională de fotbal a Israelului a fost luată din motive financiare, făcând parte dintr-o strategie mai amplă de a deveni mai selectivă în marketingul sportiv.
Puma, care a pierdut echipa naţională a Italiei în favoarea Adidas în 2022, va anunţa în curând un nou parteneriat cu o echipă de profil înalt.
De asemenea, compania „va înceta să mai lucreze cu mai multe echipe naţionale”, se arată în document, citând motive comerciale, participarea echipelor la turnee internaţionale majore, „sau în cazul în care pur şi simplu nu am reuşit să convenim asupra termenilor de prelungire a parteneriatelor”.
În afară de Cupa Mondială din 1970 din Mexic, unde a fost eliminată în faza grupelor după ce a marcat un singur gol, echipa naţională de fotbal a Israelului nu s-a calificat la niciun turneu internaţional major de fotbal.
Puma va încheia şi sponsorizarea echipei naţionale a Serbiei anul viitor.