Purtătorul de cuvânt al BNR îi recomandă unui senator ALDE să consulte un document oficial al băncii centrale: Altfel riscă să prezinte concluzii pripite sau complet greşite

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu, i-a recomandat, duminică, într-o declaraţie de presă, senatorului ALDE Daniel Zamfir să consulte un document oficial, care a fost deja transmis Parlamentului, pentru că altfel riscă să prezinte, din nou, concluzii greşite.

Urmărește
1732 afișări
Imaginea articolului Purtătorul de cuvânt al BNR îi recomandă unui senator ALDE să consulte un document oficial al băncii centrale: Altfel riscă să prezinte concluzii pripite sau complet greşite

Purtătorul de cuvânt al BNR îi recomandă unui senator ALDE să consulte un document oficial: Altfel riscă să prezinte concluzii pripite sau complet greşite

„Dl. senator Daniel Zamfir a făcut recent câteva comentarii legate de activitatea BNR, raportându-se la un articol de opinie din Ziarul Financiar, apărut vineri, 14 decembrie 2018. Articolul respectiv este un articol de opinie, iar titlul acestuia, invocat de dl senator Daniel Zamfir, în declaraţiile sale publice, nu reflectă punctul de vedere al BNR, ci doar concluziile jurnalistului autor («BNR afirmă că, prin strategiile lor, marile bănci menţin deliberat România în stare de subdezvoltare financiară»). BNR nu susţine afirmăţiile respective. Considerăm că, dat fiind importantă subiectului, o abordare responsabilă presupune obligatoriu o raportare directă la documentele oficiale - «Raportul de stabilitate financiară», ediţia decembrie 2018, de la care a pornit întreagă dezbatere, mai ales «Tema specială: Eficienţa operaţională a sectorului bancar şi nivelul intermedierii» (pag. 101 din Raport), şi nu doar o lectură superficială a unui articol de opinie. Altfel, dl senator riscă din nou să prezinte concluzii pripite sau complet greşite. Raportul este public şi a fost trimis inclusiv comisiilor de specialitate din Parlament”, a afirmat, duminică, Dan Suciu, purtătorului de cuvânt al BNR, într-o declaraţie de presă.

Pe lângă faptul că este senator de Braşov, Daniel Cătălin Zamfir este preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului, care, în martie, a audiat întreg Consiliul de Administraţie al BNR.

„De altfel, Raportul a fost prezentat în conferinţă de presă luni, 10 decembrie 2018, de conducerea executivă a BNR. Cu această ocazie, guvernatorul BNR, dl. Mugur Isărescu, a susţinut un discurs, iar viceguvernatorul BNR, dl Liviu Voinea, a susţinut o prezentare detaliată a raportului. Toate aceste documente reflectă poziţia BNR în raport cu chestiunile evocate”, a mai precizat Suciu.

Reprezentantul Băncii centrale se referă la articolul cu „Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF. Premieră: BNR afirmă că, prin strategiile lor, marile bănci menţin deliberat România în stare de subdezvoltare financiară”, publicat de Ziarul Financiar, vineri, 14 decembrie. Articolul poate fi citit aici: https://www.zf.ro/eveniment/opinie-sorin-paslaru-redactor-sef-al-zf-premiera-bnr-afirma-ca-prin-strategiile-lor-marile-banci-mentin-deliberat-romania-in-stare-de-subdezvoltare-financiara-17785393?fbclid=IwAR2DQvkH97UYLfXYCtxLOSyKBRhfjg6vQb0DLk1WSbI0elqT9sdwMS_MvN8 .

Ca urmare a acestui articol, senatorul ALDE a publicat trei postări pe pagina sa de Facebook, în cursul zilei de vineri şi sâmbătă, în care face referire la acest subiect.

Prima dintre ele, publicată vineri, la ora 11:18, în care distribuie şi articolul amintit, este următoarea: „Cum aşa? BNR zice că băncile străine, prin strategia lor, au menţinut România în stare de subdezvoltare economică??? Păi, când vorbeam noi despre asta, eram duşmanii românilor care vor rămâne fără credite şi mai eram şi provocatori de riscuri sistemice! Dar BNR, abia acum constată asta? P.S. Camera Deputaţilor e paralizată de scandaluri interminabile în loc să adopte legile împotriva camatariei... #vremdreptate”.

La ora 16:13, senatorul ALDE revine şi informează că l-a convocat, din nou, în acest an, la Comisia economică a Senatului, pe Guvernatorul BNR Isărescu.

„CINEVA VA TREBUI SĂ RĂSPUNDĂ!!! Aşadar, e pentru prima dată când BNR ne informează că opt bănci străine care operează în România, au avut o strategie să menţină România în stare de sub-dezvoltare economică!!! E o concluzie de o gravitate extremă! Firesc, se nasc nişte întrebări legitime: 1. A fost sau nu înţelegere de tip cartelar între cele opt bănci? În orice variantă, seamănă a subminare a economiei naţionale! 2. BNR a constat acest lucru abia acum? Această strategie e doar de un an? De ce nu a intervenit până acum? Dacă a aflat abia acum, înseamnă că trebuie demis întreg Consiliul de administraţie, iar dacă au ştiut şi au tăinuit, e şi mai grav. Pentru a ne lămuri, l-am invitat pe guvernatorul Isărescu, marţi la ora 12.30, la Comisia economică a Senatului!”, a scris Zamfir, în cea de-a doua postare de pe Facebook referitoare la acest subiect.

În plus, sâmbătă, la ora 22:13, senatorul ALDE de Braşov a revenit cu o postare intitulată „PREŞEDINTELE CONSILILUI CONCURENŢEI TREBUIE DEMIS!”.

„Bogdan Chiritoiu a muşamalizat ani de zile această ticăloşie! Opt bănci au avut o strategie comună să nu lase România să se dezvolte economic, iar Consiliul Concurenţei nu numai că a îngropat raportul de control, dar i-a lăsat, în continuare, pe bancheri să-i jecmănească pe români! P.S. Cum ne-au minţit ei - BNR, băncile, Consiliul Concurenţei - ani de zile că riscul ţară e cauza creditării scumpe, când de fapt ei erau înţeleşi să ne sărăcească... #vremdreptate”, a mai susţinut sâmbătă seara, Zamfir, pe Facebook.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici