- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Puteri sporite pentru BNR şi administratorul special la lichidarea băncilor - surse
BNR va avea o implicare mai mare în iniţierea procedurilor de insolvenţă şi lichidare, chiar voluntară, la bănci, iar administratorul special va primi puteri sporite în cazul instituţiilor care intră în stare de insolvenţă, după ce legea va fi modificată la solicitarea FMI.
Puteri sporite pentru BNR şi administratorul special la lichidarea şi insolvenţa băncilor - surse
Autoritatea administratorului special va fi extinsă pentru a putea implementa promt o serie largă de măsuri de restructurare, inclusiv cumpărări şi preluări, vânzări de active, transfer de depozite, "bridge banks" (bănci organizate temporar pentru administrarea portofoliului de depozite şi credite ale unei instituţii în situaţie de insolvenţă) şi de reducere a capitalului pentru acoperirea pierderilor, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale, care citează documentele convenite de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Atac terorist în Magdeburg, Germania: Un BMW a intrat într-o mulțime la Târgul de Crăciun. Doi oameni au murit / BILD raportează 11 morți și 60-80 de răniți / Ce detalii se cunosc despre atacator
-
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
-
Elon Musk, atac la adresa CCR şi anularea alegerilor din România: "Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator" / Reacţia lui Călin Georgescu
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
În plus, BNR va avea o implicare sporită în a iniţia procedurile de insolvenţă şi lichidare potrivit legii companiilor. Insolvenţa la cererea unei terţe părţi va începe atunci când BNR va decide implementarea măsurilor de restructurare sub administrare specială.
În cazul lichidărilor voluntare, va fi necesar acordul băncii centrale privind existenţa unor motive temeinice, inclusiv absenţa stării de insolvenţă.
Legislaţia va fi amendată pentru a se asigura că depozitele în limita sumei garantate vor avea un rang special de prioritate în cazul insolvenţei, iar Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare se va putea subroga acestor drepturi.
De asemenea, viitoarele reglementări vor întări atribuţiile administratorului special faţă de acţionarii băncilor, mai ales în ceea ce priveşte decizia şi măsurile de restructurare.
Legea va stabili că vor fi eliminate anumite provizioane prevăzute în legea generală a insolvenţei în cazul în care acestea nu corespund implementării prompte a măsurilor de restructurare, cum ar fi transferul imediat al unei parţi substanţiale de active şi reducerea capitalului pentru acoperirea pierderilor.
Legea va oferi protecţie administratorului special de bună-credinţă în activitatea pentru care a fost mandatat.
Măsurile din timpul administrării speciale vor avea o mai mare putere legală şi nu vor putea fi suspendate sau modificate pe baza altor prevederi legale.
Astfel, pentru aplicarea măsurilor de restructurare nu va fi necesar acordul creditorilor.
Legislaţia va specifica în mod clar momentul numirii obligatorii şi timpurii a unui administrator special, bazându-se pe un nivel reglementat.
Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO