„UNTRR consideră că definiţia privind anvelopele de iarnă cuprinsă în legislaţia europeană poate fi utilizată în legislaţia privind utilizarea echipamentelor de iarnă din România, totodată atenţionând asupra formelor legale privind modalităţile prin care organele de control vor putea constata dacă anvelopele respectă sau nu legislaţia”, se arată într-un comunicat al UNTRR remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.
UNTRR propune ca definirea anvelopelor de iarnă să conţină obligativitatea omologării acestora în conformitate cu o directivă a Comisiei Europene din 1992 şi să aibă inscripţia M+S sau M.S sau M&S, conform Regulamentul CEE-ONU nr. 30.
Totodată, Uniunea consideră că obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă o perioadă lungă de timp, respectiv 1 noiembrie-15 martie, trebuie corelată cu condiţiile meteo.
Astfel, dacă la 1 martie, temperatura este de peste 7 grade Celsius şi drumul este uscat, autorităţile nu ar trebui să aplice amenzi.
Potrivit unui document aflat în lucru la Ministerul Transportatorii, circulaţia vehiculelor de mare tonaj ar putea fi interzisă pe timpul iernii fără anvelope speciale, începând cu 1 noiembrie.
De asemenea, Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pentru a discuta obligativitatea montării cauciucurilor de iarnă.