Putin a câştigat acordul Sloveniei pentru South Stream, subminând eforturile UE
Premierul rus Vladimir Putin a câştigat acordul Sloveniei pentru construcţia gazoductului South Stream pe teritoriul acestui stat, subminând eforturile Uniunii Europene de a-şi reduce dependenţa de gazele naturale importate din Rusia.
Putin a câştigat acordul Sloveniei pentru South Stream, subminând eforturile UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acordul, încheiat sâmbătă de guvernele din Rusia şi Slovenia, reprezintă o nouă victorie pentru Kremlin în eforturile de a combate dezvoltarea proiectului Nabucco, deja mult întârziat, deşi este susţinut de UE şi Statele Unite.
Proiectul Nabucco este principalul instrument prin care Uniunea Europeană intenţionează să-şi reducă dependenţa de importurile de gaze din Rusia, prin achiziţia directă de resurse din regiunea caspică şi Orientul Mijlociu.
Gazoductul Nabucco ar urma să transporte gaze din zonele amintite către Europa, pe un traseu de 3.300 de kilometri, care străbate Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Un campion şi-a pierdut toate medaliile olimpice în incendiile din LA. CIO promite să le înlocuiască
-
Detalii din culise: Capturarea nord-coreenilor de către Ucraina oferă o perspectivă rară asupra alianţei cu Rusia
-
Grevă în Belgia. Sunt afectate traficul aerian şi feroviar, şcolile s-au închis
Proiectul are costuri estimate la circa opt miliarde de euro şi este dezvoltat de un consorţiu format din companiile Tranzgaz Mediaş, OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).
"Am încheiat acorduri cu toţi partenerii europeni de care avem nevoie pentru a construi acest proiect", a declarat sâmbătă Vladimir Putin, după semnarea acordului cu omologul său sloven, Borut Pahor.
South Stream este dezvoltat de gigantul rus Gazprom şi grupul italian Eni (prezent în România prin reţeaua de benzinării Agip), iar ultimul obstacol pentru cele două companii este asigurarea finanţării necesare proiectului, de ordinul câtorva miliarde de euro.
South Stream va traversa Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia şi Slovenia, până în Italia, unul dintre scopurile acestui proiect fiind ocolirea Ucrainei. În prezent, 80% din importurile de gaze ruseşti ale Europei traversează Ucraina, livrările fiind de multe ori afectate în ultimii ani de disputele dintre Kiev şi Moscova pe tema datoriilor companiei ucrainene Naftogaz către Gazprom.
Proiectul ruso-italian va avea o capacitate de 63 milioane metri cubi de gaze naturale pe an, iar costurile construcţiei gazoductului sunt estimate la 19-24 miliarde euro. În prezent, termenul limită pentru inaugurarea conductei este 2015.
Nabucco urmează să aibă o capacitatre de 31 miliarde metri cubi de gaze pe an, iar proiectul prevede perioada 2014-2015 pentru primele transporturi, dacă lucrările de construcţie încep în 2010.
Rusia mai dezvoltă în nordul Europei proiectul Nord Stream, care ocoleşte de asemenea Ucraina. Acest gazoduct va transporta gaze ruseşti pe sub Marea Baltică, spre Germania, şi a câştigat deja acordul Danemarcei, Suediei şi Finlandei, construcţiile fiind programate să inceapă anul viitor.
Putin, care s-a concentrat în ultimii ani pe politica energetică a Rusiei, a reuşit să obţină acordul tuturor statelor europene implicate în proiectele South Stream şi Nord Stream, singura chestiune nerezolvată încă fiind problema finanţării.
Pe de altă parte, partenerii Nabucco nu au reuşit să obţină angajamente ferme de la furnizorii de gaze şi trebuie, de asemenea, să atragă fonduri pentru realizarea proiectului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO