Putin a eşuat din nou. Stocurile de gaze din Uniunea Europeană au ajuns la 90% cu mult înainte de termen

  • Uniunea Europeană şi-a îndeplinit obiectivele de stocare a gazelor cu trei luni mai devreme decât era prevăzut.
  • Statele europene continuă să se îndepărteze de dependenţa energetică faţă de Rusia.
Urmărește
13950 afișări
Imaginea articolului Putin a eşuat din nou. Stocurile de gaze din Uniunea Europeană au ajuns la 90% cu mult înainte de termen

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Gas Infrastructure Europe a declarat joi că depozitele de gaze ale ţărilor membre sunt acum la o capacitate de 90,12%, depăşind cu brio obiectivul de umplere de 90% pe care Bruxellesul este obligat prin lege să îl îndeplinească până în noiembrie.

"Confirmarea de astăzi că ne-am îndeplinit cerinţele de stocare a gazelor cu mult înainte de termen subliniază faptul că UE este bine pregătită pentru iarnă şi acest lucru va contribui la stabilizarea în continuare a pieţelor în lunile următoare", a declarat comisarul pentru Energie, Kadri Simson, pentru POLITICO.

"Piaţa energetică a UE se află într-o poziţie mult mai stabilă decât în această perioadă a anului trecut", a adăugat ea, recunoscând totodată că "am văzut în ultimele săptămâni că piaţa gazelor rămâne sensibilă".

Vestea subliniază succesul UE în ceea ce priveşte eliminarea dependenţei sale de gazul rusesc prin conducte, care înainte de război asigura aproximativ 40% din cererea blocului comunitar.

Moscova a încercat să câştige un război energetic împotriva clienţilor săi din UE, reducând şi apoi, în cele din urmă, întrerupând livrările prin conductele Yamal-Europa şi Nord Stream. Administraţia Putin a redus, de asemenea, volumele care ajung în Uniunea Europeană prin Ucraina. În acest fel, Kremlinul se străduieşte acum să acopere o gaură imensă în finanţele sale.

Dar mai puţin gaz rusesc expune, de asemenea, UE la fluctuaţiile mai mari de preţ de pe piaţa mondială a gazelor naturale lichefiate (GNL).

Gazul rusesc a scăzut la 23,6% din importurile UE în primele 32 de săptămâni ale anului 2022, iar până acum, în acest an, a scăzut la doar 8,4%. UE intenţionează să nu mai achiziţioneze gaz rusesc până în 2027.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici