Putin, nemulţumit de creşterea economică a Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis, miercuri, celor mai importanţi oficiali responsabili de finanţele şi economia Rusiei că ritmul creşterii PIB estimat pentru acest an este inacceptabil.

Urmărește
417 afișări
Imaginea articolului Putin, nemulţumit de creşterea economică a Rusiei

Vladimir Putin (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Voi sublinia din nou că ratele de creştere economică înregistrate şi cele estimate de autorităţi nu ne pot mulţumi", a transmis Putin guvernatorului băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, ministrului de Finanţe, Anton Siluanov, şi consilierului economic al Kremlinului, Andrei Belousov.

Banca centrală prognozează creştere economică de 1,5-1,8% pentru acest an, iar Ministerul Finanţelor are în vedere un avans de circa 2%.

Mulţi analişti afirmă, însă, că economia Rusiei va creşte mult mai lent, din cauza crizei pe care a declanşat-o în Ucraina.

Rusia a declanşat o criză internaţională majoră după ce a desfăşurat trupe în regiunea ucraineană Crimea, determinând autorităţile de la Kiev să declare mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor, în timp ce liderii statelor europene şi SUA au cerut Moscovei să respecte suveranitatea Ucrainei.

Parlamentul din Crimeea a adoptat o declaraţie de independenţă, iar un referendum pe tema alipirii la Rusia a fost programat pentru 16 martie.

SUA şi UE au ameninţat Rusia cu sancţiuni economice şi diplomatice după intervenţia militară în Crimeea.

Acţiunea Rusiei a fost determinată de înlăturarea de la putere în Ucraina, în luna februarie, a preşedintelui Viktor Ianukovici şi înlocuirea acestuia cu un regim pro-UE.

Autorităţile ucrainene au renunţat, în noiembrie, să semneze un acord de asociere cu UE, aflat în pregătire de trei ani, declanşând mişcări de protest de amploare care au condus la o baie de sânge, la Kiev. Peste 100 de persoane au fost ucise.

Ianukovici a părăsit Ucraina şi fost destituit din funcţia de preşedinte al ţării de către Parlament, de facto, la sfârşitul lui februarie. Ulterior a fost instalat un guvern interimar, iar Moscova a masat trupe militare în Peninsula Crimeea.

Economia Rusiei a înregistrat anul trecut o creştere de 1,3%, cel mai slab ritm din 2009 şi uşor sub estimările analiştilor, de 1,4%, ca efect al scăderii investiţiilor pe fondul recesiunii din zona euro. În 2012, PIB-ul Rusiei a în registrat un avans de 3,4%.

Este al patrulea an în care creşterea economiei ruse încetineşte, ca urmare a declinului investiţiilor şi a cererii de petrol şi gaze, materii prime care asigură circa 70% din exporturile ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici