- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PwC: Directorii de companii sunt pesimişti în legătură cu perspectivele economiei globale
Perspectivele economiei globale se vor deteriora în acest an, estimează aproape jumătate dintre cei 1.258 de directori generali din întreaga lume intervievaţi de compania consultanţă şi audit PwC, iar doar 15% dintre respondenţi se aşteaptă la o îmbunătăţire a economiei în anul în curs.
PwC: Directorii de companii sunt pesimişti în legătură cu perspectivele economiei globale (Imagine: Shutterstock)
Cu toate acestea, directorii generali sunt mult mai încrezători în perspectivele de creştere ale propriilor companii în următoarele 12 luni, 40% dintre respondenţi mizând pe afaceri în creştere în 2012, ceea ce arată că directorii generali au învăţat cum să gestioneze companiile în perioade dificile şi imprevizibile, potrivit PwC Global CEO Survey.
Directorii generali sunt mai pesimişti cu privire la perspectivele de creştere pe termen scurt ale companiilor lor decât la începutul anului trecut, atunci când 48% se declarau "foarte încrezători" că vor înregistra venituri în creştere. Cu toate acestea, nivelul de încredere rămâne mai ridicat decât în perioada 2008-2009, atunci când numai 20-30% dintre directorii generali credeau în perspectivele de creştere ale companiilor lor pe termen scurt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
În plus, mai mult de jumătate dintre directorii generali din întreaga lume se aşteaptă să facă angajări în următoarele 12 luni, deşi imaginea este diferită în funcţie de sector, industria media şi divertismentului raportând cel mai mare număr de angajări potenţiale în 2012.
Deloc surprinzător, apreciază autorii raportului, cei mai pesimişti s-au declarat directorii generali din Europa de Vest, preocupaţi de criza datoriilor suverane.
Majoritatea (80%) dintre directorii generali se declară îngrijoraţi de incertitudinile privind creşterea economică, 64% de instabilitatea pieţelor de capital, 60% de modalităţile prin care vor încerca guvernele să rezolve chestiunea deficitelor bugetare şi a datoriei publice, 58% cu privire la volatilitatea cursului de schimb, iar 56% cu privire la supra-reglementare. De asemenea, 56% dintre directorii generali susţin că actuala criză a datoriilor suverane din Europa le-a afectat deja companiile, însă 45% precizează că au luat măsuri de precauţie.
"Încrederea directorilor generali este clar pe un trend descendent, acum când se confruntă cu urmările recesiunii. Aceştia sunt dezamăgiţi de evoluţia economiei globale şi de ritmul lent al redresării. Optimismul care a început să se refacă după căderea din 2008 începe să se estompeze", a declarat Dennis Nally, preşedinte, PwC International.
Încrederea directorilor generali pe termen mai lung s-a deteriorat de asemenea, 46% dintre aceştia s-au declarat "foarte încrezători" în perspectivele de creştere ale companiilor lor în următorii trei ani, în scădere faţă de nivelul de 51% din 2011. Directorii generali din Europa de Vest şi America Latină sunt cei mai pesimişti cu privire la perspectivele din următorii 3 ani, în vreme ce 54% dintre directorii generali nord-americani s-au declarat încrezători în creşterea companiilor lor pe termen lung.
Potrivit directorilor generali, cea mai bună oportunitate de creştere strategică în următoarele 12 luni va veni din extinderea cotelor de piaţă pe care activează deja, precum şi din dezvoltarea de noi produse şi servicii, ambele opţiuni fiind citate de aproximativ o treime dintre respondenţi. Numărul directorilor generali care intenţionează să se dezvolte prin fuziuni şi achiziţii rămâne relativ scăzut, relansarea pe piaţa de tranzacţii fiind încă o perspectivă îndepărtată.
Pieţele emergente rămân o oportunitate vitală de creştere pentru directorii generali. În total, 59% dintre respondenţi au declarat că pieţele emergente sunt mai importante pentru viitorul companiilor lor decât pieţele mature. Principalele ţinte de creştere sunt ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), împreună cu Statele Unite şi Germania. Atunci când au fost întrebaţi care sunt primele trei ţări pe care le consideră prioritare pentru dezvoltarea companiilor lor, directorii generali au indicat 60 de ţări diferite.
Găsirea şi păstrarea talentelor potrivite reprezintă o preocupare prioritară pentru directorii generali. Numai 30% dintre respondenţi s-au declarat încrezători că vor avea acces la personalul calificat de care au nevoie pentru a pune în aplicare strategia companiei, iar 43% sunt de părere că a devenit mai dificil să recruteze specialişti în industria în care activează.
În ciuda creşterii economice lente, companiile se pregătesc să facă angajări, astfel că mai mult de jumătate dintre directorii generali au declarat că au sporit personalul în cadrul companiilor lor în ultimele 12 luni, iar un procent similar estimează că acest trend va continua.
Deficitul de forţă de muncă înalt calificată a fost reclamat de 53% dintre directorii generali drept o ameninţare pentru dezvoltarea companiilor lor. Alte ameninţări menţionate se referă la creşterea posibilă a taxelor (55%), schimbarea comportamentului de consum al consumatorilor (50%), costurile energiei (46%), dificultatea asigurării finanţării pentru dezvoltare (40%), apariţia unor noi competitori pe piaţă (38%), siguranţa lanţurilor de aprovizionare (34%), şi infrastructura inadecvată (30%).
Rezultatele sondajului au fost date publicităţii în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO