- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PwC: Modul de impozitare a dobânzilor este similar cu mecanismul aplicat în 2009 la scutire
Impozitarea întregii dobânzi realizate la depozitele cu scadenţă după 1 iulie indiferent de data la care au fost constituite este similară practicii aplicate în 2009 când s-a aplicat scutirea de taxare, a declarat Dan Bădin, director taxe la PricewaterhouseCoopers (PwC).
PwC: Modul de impozitare a dobânzilor este similar cu mecanismul aplicat în 2009 la scutire (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
"Interpretarea textului de lege se rezumă la interpretarea cuvântului realizat. Din punct de vedere al băncilor, că impozitează tot sau pro-rata nu le afectează prea mult, cei afectaţi sunt clienţii băncilor. A existat o prevedere de gen opus de la 1 ianuarie 2009. Textul de lege era oarecum asemănător, cu dobânzi realizate. Atunci s-a mers pe interpretarea că ceea ce scuteşte e ce s-a plătit după 1 ianuarie. Pe acelaşi mecanism se va impozita şi acum", a explicat Bădin la seminarul " Mediafax talks about banking".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
Totuşi, el recunoaşte că într-o logică a "echităţii", impozitarea ar trebui să fie realizată pro-rata, doar pentru perioada de la 1 iulie până la scadenţă.
El a mai atras atenţia că timpul foarte scurt de la intrarea în vigoare a modificărilor Codului Fiscal până la aplicare, de numai trei zile, nu a lăsat loc pentru "decizii raţionale", pentru a limita pierderile.
Băncile impozitează cu 16% tot câştigul obţinut din dobânzi de către persoanele fizice, indiferent de momentul când a fost constituit depozitul, şi nu doar dobânda calculată după 1 iulie, întrucât Ministerul Finanţelor Publice apreciază că noile modificări aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.
Raiffeisen Bank a suspendat luni reţinerea impozitului pe dobânzile obţinute de clienţi la depozitele cu scadenţa după data de 1 iulie, până la apariţia normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi ale Codului Fiscal.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO