- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PwC: România ocupă primul loc după avansul creditelor neperformante într-un top cu 13 ţări europene
România ocupă primul loc, alături de Ungaria, în funcţie de ritmul de creştere de anul trecut a creditelor neperformante din sistemul bancar, de 67%, într-un top al PwC în care sunt incluse 13 state europene.
Creditele neperformante din România s-au situat anul trecut la 5 miliarde de euro, la fel ca în Ungaria şi Cehia, faţă de 3 miliarde de euro în 2009 sau 1 miliard de euro în 2008, potrivit unui studiu al PwC.
Datele se bazează pe informaţiile furnizate de BNR.
În cazul României, PwC apreciază, pe baza datelor BNR, că ponderea creditelor neperformante în total a depăşit 10% anul trecut, comparativ cu 7,8% în 2009 şi 0,32% în 2008.
Avansul ratei între 2009 şi 2010 se datorează în principal intrărilor în incapacitate de plată pe sectorul retail.
PwC anticipează că rata încapacităţii de plată va continua să crească, deoarece criteriile de acordare a creditelor au fost, în mod tradiţional, permisive.
În afara României, raportul mai cuprinde date despre Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, Irlanda, Grecia, Rusia, Polonia, Ucraina, Cehia, Ungaria şi Turcia.
Statul cu cea mai mare valoare a creditelor neperformante în 2010 este Germania (225 miliarde euro, în creştere cu 7%), urmată de Marea Britanie (175 miliarde euro, în urcare cu 13%) şi Irlanda (109 miliarde euro, avans de 24%). În Turcia, crşterea a fost zero.
Pe de altă parte, România, Ungaria şi Cehia au cele mai reduse niveluri ale creditelor neperformante, după valoare.
PwC apreciază că avansul creditelor neperformante din sistemul bancar european va continua să încetinească pe măsură ce economia îşi va reveni, însă impactul creşterii dobânzilor şi austeritatea amplifică incertitudinea legată de capacitatea populaţiei şi a companiilor de a-şi plăti datoriile.
PwC estimează că nivelul creditelor neperformante a crescut cu 15% între 2009 şi 2010 în statele analizate, faţă de un avans de 64% în 2008-2009.
"Ritmul avansului este semnificativ mai redus decât cel din anii anteriori, însă reprezintă tot o creştere, în termeni nominali de aproximativ 100 de miliarde de euro (la 781 miliarde euro)", menţionează studiul.
Ungaria este singurul stat menţionat în raport în care ritmul creşterii creditelor neperformante a accelerat în intervalul menţionat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:12