R&M Audit: Numărul controalelor ITM şi ANOFM este în creştere

Multe firme nu ştiu că sunt obligate să anunţe la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) posturile vacante la puţin timp după eliberarea angajaţilor din funcţii şi riscă astfel amenzi, iar autorităţile şi-au intensificat controalele în domeniu, potrivit R&M Audit.

Urmărește
34 afișări

"Autorităţile şi-au intensificat eforturile de a reduce munca «nedeclarată», prin creşterea atât a numărului de controale directe ale Inspectoratelor Teritoriale de Munca (ITM), cât şi ale ANOFM. Din păcate, multi agenţi economici nu ştiu că sunt obligaţi să anunţe la ANOFM locurile de muncă vacante în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora", a declarat într-un comunicat Mirela Şerban, managing partner al firmei de consultanţă fiscală şi audit R&M Audit.

Ea spune că în contextul luptei împotriva muncii nedeclarate autorităţile consideră că primul pas este să nu anunţi că ai un post vacant, pentru a-l putea ocupa ulterior "în condiţii de muncă nedeclarată", astfel că autorităţile au intensificat în ultima vreme controalele pentru a verifica acest aspect.

Conform legii, necomunicarea posturilor vacante către agenţia de şomaj se poate sancţiona cu amendă între 3.000 şi 5.000 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în termen de 48 de ore de la întocmirea procesului verbal sau de la comunicarea acestuia.

Începând cu 1 ianuarie 2011, relaţiile companiilor cu ITM se desfăşoară pe cale electronică, "fapt absolut lăudabil pentru diminuarea birocraţiei", potrivit firmei de audit. În acelaşi timp, o serie de inspectori de profil îşi pot eficientiza munca şi pot să intensifice controalele în special în cazurile de muncă nedeclarată, pentru care Codul Muncii este de asemenea destul de aspru, se arată în comunicatul R&M Audit.

"Plafonarea contribuţiilor sociale la 5 câştiguri salariale medii brute (şi care în opinia noastră este oricum foarte mare, respectiv 10.110 lei ) are un important efect pozitiv asupra firmelor, însă, în ceea ce priveşte stimularea «naturală» a muncii declarate - prin reducerea fiscalităţii aferente-, autorităţile s-au oprit la jumătate de drum: neplafonarea în continuare a contribuţiilor de sănătate încurajează munca nedeclarată din cauza împovărării excesive; sunt contribuabili care pot deja să revendice un spital, deoarece în timp au făcut contribuţii imense la fondul de sănătate, de care nu au cum să beneficieze, întrucat serviciile medicale şi medicamentele sunt aceleaşi, indiferent de suma achitată", a spus Şerban.

În ceea ce priveşte legislaţia muncii şi procedurile de lucru aferente, modificările deja introduse sau propuse în sensul eliminării documentelor pe suport de hârtie şi înlocuirii lor cu cele în format electronic sunt "clar binevenite" atât pentru companii, cât ;i pentru persoanele beneficiare, consideră Şerban, care spune că rămâne de văzut în timp dacă întreaga logistică îşi va dovedi fiabilitatea.

Referitor la noile modificări propuse pentru Codul Muncii, experţii R&M Audit subliniază că, în general, condiţiile aplicate angajatorilor devin ceva "mai blânde" şi este important să existe un echilibru între reglementările ce impun comportamnetul angajatorilor şi, respectiv, facilităţile acordate angajaţilor, astfel încât să se diminueze birocraţia, să fie stimulate angajările legale şi activitatea economică în general.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici