Radiografia turismului în România. Cum se prezenta situaţia înainte de criză şi ce s-a schimbat? Date INS

  • INS: România ajunsese la 8.500 de facilităţi de cazare în 2018
  • Gradul mediu de ocupare a fost de doar 32% în 2018
  • Turiştii străini au ocolit România în 2019
  • INS: Sosirile turiştilor străini au scăzut cu 4% în 2019 faţă de 2018
Urmărește
482 afișări
Imaginea articolului Radiografia turismului în România. Cum se prezenta situaţia înainte de criză şi ce s-a schimbat? Date INS

FOTO: Profimedia

Pandemia de COVID-19 a lovit din plin industria HoReCa într-o perioadă în care se dezvoltau tot mai multe facilităţi de cazare, iar numărul de vizitatori creştea şi el. În 2020, hotelurile, pensiunile şi campingurile locale au trebuit să se bazeze aproape exclusiv pe vizitatori autohtoni. 

Cum era turismul românesc înainte de criză?

În mod normal, 2,7 milioane de turişti străini veneau în România pentru business sau pentru a-şi petrece vacanţa. Aceştia, ca şi românii, s-au reorientat în 2020 în număr mare către propria ţară. Iar numărul de vizitatori locali nu a reuşit să compenseze golul. România ajunsese la 8.500 de facilităţi de cazare, cu noi jucători pe fiecare segment, de la campinguri la cazări pe navă. Totuşi, industria turismului din România era una dintre cel mai puţin dezvoltate din UE. Destinaţiile locale nu erau încă vizitate de mase mari de oameni din afara graniţelor. Nici numărul românilor nu era atât de mare dat fiind că gradul mediu de ocupare a fost nici 33% în 2018, ultimul an pentru care există date, potrivit INS.

Care erau destinaţiile cele mai vânate înainte de criză de turiştii străini?

Transilvania, Delta Dunării sau Bucovina erau nume care începuseră în ultimii ani să îşi găsească loc în listele făcute de publicaţiile internaţionale cu destinaţiile care nu ar trebui să lipsească de pe lista niciunui călător. În paralel, pe plan local au început să se dezvolte tot mai multe facilităţi de cazare, atât hoteluri de patru sau cinci stele, cât şi campinguri, cabane ori vile. Datele INS pentru 2018 arată că în România existau aproape 8.500 de structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare împărţite în 12 tipuri. Este interesant de remarcat că faţă de 2017, cifrele sunt în creştere pe fiecare segment, nu doar per total, unde apar cu circa 550 mai multe facilităţi de cazare.

România, unităţi de cazare în 2018 (Sursa: INS)

  • Hoteluri şi moteluri: 22,1% din total
  • Pensiuni agroturistice: 33,4%
  • Pensiuni turistice: 20,2%
  • Vile turistice şi bungalouri: 14,5%
  • Grad mediu de ocupare: 32%
  • Turismul din România: doar 5% din PIB

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici