Radu, UniCredit: Creditul ipotecar va fi omorât dacă resticţiile la valută vor viza acest segment

Creditul ipotecar şi, în general, împrumuturile pe termen lung acordate companiilor ar avea mult de suferit dacă banca centrală va adopta norme prin care să limiteze accesul la finanţările denominate în euro, apreciază preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu.

Urmărește
6 afișări

"Nu sunt îndeplinite toate condiţiile pentru creditarea pe termen lung în monedă naţională şi normele ar trebui să vizeze doar creditele de consum, pe termen scurt. Creditul ipotecar ar fi omorât în urma unor restricţii a împrumuturilor în valută (...) La companii situaţia este mai complicată. O astfel de restricţie ar avea sens pentru creditele de consum în valută şi în niciun caz pentru creditele de investiţii pe termen lung. (...) O normă de acest gen ar încetini foarte mult creşterea economică", a spus Radu, întrebat despre intenţia BNR de a limita creditarea în valută.

Oficialul UniCredit Ţiriac Bank recunoaşte că diferenţialul mare de dobândă face foarte atractive pentru clienţi creditele de consum în euro, arătând că aproape 70% din noile finanţări de acest gen se acordă în valută.

Radu a explicat că împrumuturile în lei pe termen lung sunt greu de acordat atât pentru că referinţa ROBOR este la un nivel înalt, cât şi pentru că nu există resurse pe termen lung şi, în consecinţă, nu este disponibilă o referinţă de preţ.

În ceea ce priveşte companiile, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac atrage atenţia că tot mai multe firme utilizează instrumente de acoperire a riscului de curs de schimb, dar şi a riscului de dobândă.

"Sunt totuşi de acord să fie restricţionat creditul în alte valute decât euro", a continuat Radu.

În contextul discuţiilor de la nivel european privind situaţia împrumuturilor în valută, în principal din ţările care nu au adoptat moneda unică, Răsvan Radu apreciază că România se diferenţiază de celelalte state din zonă prin nivelul ridicat al ratei dobânzii de politică monetară şi al ratelor de referinţă, precum şi prin disponibilitatea redusă a resurselor în lei pe termen lung, ceea ce face prohibitiv creditul în monedă naţională.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent pentru MEDIAFAX că banca centrală pregăteşte măsuri speciale, cel mai probabil prudenţiale, de descurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei, în linie cu tendinţa de reglementare existentă la nivel european.

"În primul rând, creditul în valută ar trebui să fie destinat exportatorilor, cărora nu le dai credite în lei, celor care fac investiţii străine, aici nu avem nicio grijă pentru dezvoltarea acestui credit, cu atât mai mult cu cât schimburile comerciale ale României nu numai că au o evoluţie pozitivă, dar sunt principala locomotivă a ieşirii din criză", a spus Isărescu.

Oficialul BNR a arătat că exportatorii şi cei care fac investiţii străine sunt protejaţi împotriva riscului valutar, iar BNR nu are nici un motiv să descurajeze creditarea în valută pentru aceşti debitori.

"Apare însă problema debitorilor neprotejaţi, a populaţiei care câştigă în lei. Aşa cum apare în comunicat (comunicatul CA după cea mai recentă şedinţă de politică monetară - n.r.), pentru acest sector de creditare în valută pregătim măsuri speciale de descurajare a creditării în valută. Nu pentru toată populaţia, întrucât dacă are câştiguri în valută, atunci de ce să descurajăm?! Ne înscriem în orientarea europeană. La nivel european, inclusiv pornind de la experienţa României, s-au degajat câteva linii de acţiune", a afirmat Isărescu.

Şeful băncii centrale spune că măsura este cerută acum chiar şi de băncile comerciale. El a precizat că măsurile vor fi, cel mai probabil, de natură prudenţială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici