- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radu, UniCredit: Oferta tehnică a câştigătorului de la Petrom a fost la un punct de descalificare
Oferta tehnică a consorţiului care va intermedia vânzarea de către stat a unui pachet de 9,84% din acţiunile OMV Petrom a fost la doar un punct de descalificare, susţine preşedintele UniCredit Ţiriac, Răsvan Radu, care apreciază că la marile proiecte ar trebui să nu primeze cea mai ieftină ofertă.
"La licitaţia Petrom au participat primele mari bănci de pe plan mondial. Şi au pierdut.(...) Oferta tehnică a câştigătorului (consorţiul condus de banca de investiţii Renaissance - n.r.) a fost la limita de jos. Cu un punct mai puţin ar fi fost descalificată. La proiectele mari, la cele de infrastructură, trebuie ca ponderea ofertei tehnice să fie mai semnificativă şi evaluarea ofertei tehnice mult mai riguroasă", a afirmat Radu.
Şeful UniCredit susţine că la toate proiectele mari, în special de infrastructură, s-a pus accentul pe preţul oferit de competitori iar rezultatele finale au fost slabe, chiar mai costisitoare decât dacă s-ar fi acceptat o ofertă mai puţin bună la prima vedere din punct de vedere financiar.
Radu a mers chiar mai departe şi l-a parafrazat pe Albert Einstein, spunând: "Nebunia este atunci când faci tot timpul acelaşi lucru şi aştepţi rezultate diferite".
Oficialul UniCredit Ţiriac Bank spune că în marile proiecte de infrastructură statul ar trebui să apeleze la expertiză străină, mult mai calificată, după modelul Turciei, care ani buni şi-a dezvoltat infrastructura beneficiind de consultanţa unor firme de renume din Danemarca.
Săptămâna trecută, comisia de selecţie a intermediarului ofertei secundare de la OMV Petrom a declarat câştigător consorţiul format din Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities, ceea ce a reprezentat o surpriză pentru piaţă.
Oferta câştigatoare a întrunit 92,5 puncte (dintr-un total de 100 posibile). Oferta financiară depusă reprezintă 0,325% din suma totală rezultată din valoarea acţiunilor în cadrul ofertei publice secundare, preciza ministerul Economiei într-un comunicat.
"Acţiunea a fost finalizată cu succes, având în vedere că, la o valoare estimată a tranzacţiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimările pieţei, situate undeva la 4-5 milioane de euro", se arată în comunicat.
Conform mai multor surse prezente la licitaţie, consorţiul condus de Renaissance Capital a fost urmat, la mare distanţă, de asocierea Goldman Sachs - UniCredit CA IB Securities, cu 68,6 puncte.
Pe poziţia a treia s-a plasat consorţiul Nomura - Alpha, cu 67,7 puncte, iar al patrulea punctaj a fost obţinut de Raiffeisen Capital&Investments, Morgan Stanley şi Raiffeisen Centrobank. Cel mai mic punctaj dintre cei cinci competitori rămaşi în cursă l-a avut consorţiul ING Bank - UBS, potrivit surselor.
OPSPI a analizat într-o primă fază oferta tehnică depusă de şase consorţii.
În ultima fază de selecţie au fost deschise şi ofertele financiare, iar punctajul final a fost format în proporţii egale (50%-50%) din rezultatul obţinut la oferta tehnică şi cel de la oferta financiară.
În oferta financiară consorţiul Raiffeisen Capital&Investments-Morgan Stanley-Raiffeisen Centrobank, plasat pe a doua poziţie după oferta financiară, a cerut 0,7% din valoarea ofertei.
Dacă notarea ofertelor financiare s-a realizat prin obţinerea unui punctaj maxim de către cel mai mic preţ (100 de puncte), atunci rezultatul câştigătorului la oferta tehnică a fost de 85 de puncte, adică limita minimă comunicată competitorilor şi care dădea dreptul la participarea în faza finală a competiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO