Radu, UniCredit: Vrem să capitalizăm profitul din 2010, dar decizia va aparţine acţionarilor

Conducerea executivă a UniCredit Ţiriac Bank vrea ca profitul obţinut în 2010 să fie capitalizat, dar consiliul de supraveghere va decide dacă va propune această măsură acţionarilor, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al băncii, Răsvan Radu.

Urmărește
2 afișări

"UniCredit Ţiriac Bank a încheiat anul trecut pe profit. Nu am discutat capitalizarea profitului din 2010 cu acţionarii, în principiu am vrea să realizăm acest lucru, dar decizia de a propune această măsură acţionarilor va fi luată de consiliul de supraveghere", a spus Radu.

El a menţionat că banca este, din punctul de vedere al profitabilităţii, foarte aproape de scenariul pe care şi l-a propus.

"Într-adevăr, veniturile sunt mai mici, dar am redus foarte mult şi costurile. Tocmai datorită costurilor reduse din acest moment există o oportunitate de creştere, dată şi de faptul că mulţi dintre competitorii noştri nu mai au puterea să crească şi de aceea vrem să ocupăm noi acest spaţiu", a continuat şeful UniCredit Ţiriac Bank.

UniCredit Ţiriac Bank a devenit operaţională în 2007, după finalizarea procesului de fuziune între HVB Ţiriac Bank şi UniCredit România, iar în următorii ani profitul a fost în mod constant reinvestit.

Oficiali ai grupului italian UniCredit au arătat în mai multe rânduri că există un plan de deschidere a 300 de sucursale în România, dar extinderea reţelei teritoriale se va relua imediat ce situaţia economică se va îmbunătăţi.

"Semnele pentru reluarea accelerată a extinderii reţelei teritoriale ar fi creşterea economică pozitivă, creşterea volumului de credite şi al economisirii, aceleaşi pentru toţi jucătorii din piaţă. Momentan, încă din acest an prevedem o extindere a prezenţei teritoriale, dar mai modestă, cu până în 50 de sucursale, acest proces urmând să fie început spre sfârşitul anului, când vom înţelege mai bine spre ce ne îndreptăm", a spus Radu.

El a menţionat că grupul a făcut foarte multe achiziţii în trecut, a avut un model de creştere bazat pe achiziţii, şi crede că în prezent banca este suficient de matură pentru a se dezvolta organic.

"Am experimentat deja această dezvoltare organică în 2008, când am deschis 100 de sucursale noi, aproape dublând reţeaua de retail", a precizat Radu.

Totodată, şeful UniCredit Ţiriac Bank apreciază că estimarea de creştere economică de 1,5% în acest an este realistă dacă vor fi făcuţi "paşii necesari", adică investiţii ale statului, plata datoriilor de către stat, demararea unor proiecte în parteneriat public-privat, utilizarea fondurilor europene şi reducerea economiei gri.

"De toate aceste lucruri vorbim de foarte mult timp şi nu s-a văzut un progres semnificativ, dar cred că anul acesta sunt şanse mai mari să se realizeze pentru că focusul autorităţilor s-a mutat sau se va muta din zona de ajustare bugetară, care în mare parte poate fi încheiată în prima parte a anului, către zona de stimulare a creşterii. Totuşi, proiectele sau investiţiile pentru stimularea creşterii nu se pot face de pe azi pe mâine, deci pentru ca acestea să aibă efecte de multiplicare în anul în curs, trebuie începute foarte devreme", a afirmat Radu.

El a menţionat că sectorul energetic, care a atras deja finanţări mari, va continua să joace în acest an un rol foarte important, şi că industria metalurgică, cea chimică şi cea a construcţiilor de maşini au înregistrat deja evoluţii bune.

"Un rol foarte important îl joacă cei doi mari constructori, Ford şi Renault, dar din nou cred că rolul lor pozitiv este şi poate fi limitat şi mai mult de dezvoltarea infrastructurii. Cred că este foarte important atât volumul investiţiilor statului în infrastructură, dar şi direcţia către care se îndreaptă. Trebuie definit care sunt punctele de interes strategic şi investiţiile trebuie canalizate în aceste direcţii, pentru că au existat şi în anii trecuţi investiţii în infrastructură, dar din punctul meu de vedere au fost puţin vizibile şi nu au avut rol multiplicator în economie", a explicat directorul general al UniCredit Ţiriac Bank.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici