Răducu, ministrul Fondurilor Europene: Avem în vedere comunităţile marginalizate şi sărace

Persoanele care aparţin unor comunităţi marginalizate vor fi sprijinite de Guvern pentru obţinerea de locuri de muncă, deschiderea unei afaceri, reabilitarea locuinţelor, reabilitarea zonelor de locuit, rezolvarea problemelor juridice şi obţinerea actelor de identitate, a declarat Aura Răducu.

Urmărește
440 afișări
Imaginea articolului Răducu, ministrul Fondurilor Europene: Avem în vedere comunităţile marginalizate şi sărace

Răducu, ministrul Fondurilor Europene: Avem în vedere comunităţile marginalizate şi sărace (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

"Sunt două ghiduri specifice privind dezvoltarea locală, integrată, pentru comunităţile marginalizate pe două categorii: o categorie aparţinând minorităţilor romă şi a doua categorie, care nu prevede o astfel de restricţie. În plus, lansăm condiţiile generale <<Orientări privind oportunităţile de finanţare>> în cadrul Programului Operaţional Capital Uman", a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu.

Programul este destinat mediului rural, dar şi celui urban, şi, potrivit ministrului, are ca scop "destructurarea sărăciei".

Aura Răducu a afirmat că se va acţiona pentru utilizarea eficientă a banilor, urmărindu-se reabilitarea caselor şi a zonelor comunităţilor marginalizate, precum şi facilitarea accesului la piaţa muncii, dezvoltarea antreprenoriatului şi constituirea de societăţi.

"Cel puţin 10 la sută din acest buget se poate da pe activităţi tip Fondul de Dezvoltare Regională şi dorim să alocăm, cea mai mare parte din aceste fonduri, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit.(...) Se vor finanţa reabilitări de case, reabilitări de zone în care trăiesc aceste comunităţi, dezvoltarea urbanistică a zonei respective. De asemenea, în ceea ce priveşte antreprenoriatul, suma maximă prevăzută pentru constituirea unei afaceri este de 25.000 de euro. Cei care doresc să constituie astfel de companii şi mici afaceri vor fi de asemenea sprijiniţi în acoperirea cheltuielilor pentru constituirea acestor companii şi, de asemenea, în elaborarea planurilor de afaceri, astfel încât din totalul bugetului alocat sperăm că cel puţin 4.000 de companii, 4.000 de antreprenori vor beneficia de această componentă", a spus ministul Fondurilor Europene.

Totodată, fondurile vor fi utilizate pentru combaterea discriminării şi pentru asistenţa juridică necesară pentru obţinerea documentelor.

"Ne dorim ca prin acest program să se rezolve situaţia copiilor care nu au acte de identitate sau ale părinţilor. Dorim să se rezolve diverse probleme juridice pe care aceste comunităţi le au, şi nu pot să-şi finanţeze astfel de activităţi. La fel, serviciile medicale şi sociale vor fi finanţate din aceste programe", a mai spus Aura Răducu.

Un proiect are o valoare maximă de 6 milioane de euro, iar beneficiarii pot fi organizaţiile neguvernamentale, autorităţile locale sau societăţile locale.

Bugetul alocat de Uniunea Europeană Programului Operaţional Capital Uman, pentru perioada 2014-2020, prin bugetul de stat, este de aproximativ 5 miliarde de euro, iar celor trei ghiduri lansate miercuri li se repartizează aproximativ 350 de milioane de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici