Randamentele fondurilor de pensii private vor depăşi 10% în 2011

Randamentele fondurilor de pensii private vor depăşi 10% în 2011 şi vor continua să "bată" inflaţia în următorii ani, iar administratorii trebuie să profite "de această fereastră", pentru că vor exista şi ani când performanţele vor fi negative sau se vor situa sub indicele preţurilor de consum.

Urmărește
5 afișări

"În 2010, randamentele fondurilor de pensii private au fost bune şi au depăşit inflaţia. Estimez că şi în acest an performanţele obţinute în 2010 se vor repeta. Mă aştept ca randamentele să depăşească 10%, peste inflaţia estimată, tendinţă care se va menţine şi în anii următori", a declarat, vineri, diirectorul de investiţii al Eureko Pensii, Radu Crăciun, prezent la un eveniment de specialitate.

El a adăugat că administratorii trebuie să profite de "această fereastră", pentru a compensa pierderile provocate de rezultatele mai puţin bune în anii când randamentele vor fi negative sau, caz fericit, se vor situa sub rata inflaţiei.

"Vor fi ani în care administratorii vor avea randamente negative sau zero sau care nu vor depăşi rata inflaţiei. Performanţele mai bune din această perioadă vor acoperi pierderile din anii mai puţini buni. Administratorii trebuie să profite de această fereastră", a spus Crăciun.

Prezent la eveniment, directorul general al Financial View Consulting, Dragoş Cabat, a arătat că "foamea de bani" a statului va ajuta şi în următorii ani administratorii să înregistreze randamente pozitive.

Potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) au consemnat anul trecut un randament mediu de 15,1%, respectiv 11,5%, sub cele din 2009, în timp ce activele aproape s-au dublat, depăşind un miliard de euro.

În 2009, fondurile de pe Pilonul II au obţinut un randament mediu de 17,7%, în timp ce pe Pilonul III s-a situat la 15,9%.

"Fondurile de pensii private au înregistrat şi în anul 2010 randamente investiţionale remarcabile, reuşind performanţe mult superioare inflaţiei şi nivelului dobânzilor bancare, în pofida mediului economic şi financiar nefavorabil şi a recesiunii prelungite", se preciza într-un comunicat al APAPR dat publicităţii în prima parte a lunii ianuarie.

Calculele arată că, de la înfiinţare şi până în decembrie 2010, fondurile de pensii de pe Pilonul II (lansate în mai 2008) au înregistrat un randament mediu anualizat de 15,2%, în timp ce fondurile de Pilon III (lansate în mai 2007) au obţinut un randament mediu anualizat de 8,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici