Randamentele obligaţiunilor Greciei, Irlandei şi Portugaliei au atins noi maxime

Randamentele obligaţiunilor Greciei, Irlandei şi Portugaliei au atins marţi noi niveluri record din cauza speculaţiilor că aceste state nu vor putea evita restructurarea datoriilor, transmite Bloomberg.

Urmărește
6 afișări

Randamentul obligaţiunilor Irlandei pe termen de doi ani a atins un nivel record de la înfiinţarea zonei euro, de 12,08%, după ce Eurostat a anunţat că datoriile ţării au înregistrat anul trecut cea mai mare creştere din regiune, de 30,6%, la 96,2% din PIB.

În cazul Greciei, randamentul obligaţiunilor pe doi ani a avansat în această lună cu peste 8,3 puncte procentuale, întrucât investitorii au luat în calcul costul unei eventuale restructurări a datoriilor.

Lars Feld, unul dintre consilierii economici ai cancelarului german Angela Markel, a declarat că Grecia nu va putea evita restructurarea datoriilor.

Marţi, randamentul obligaţiunilor elene cu maturitate de doi ani a atins la Londra un maxim de 24,095%.

Randamentul obligaţiunilor pe termen de zece ani a avansat la un nivel record de 15,26%, comparativ cu 12,84% la 31 martie.

Pentru Portugalia, randamentul obligaţiunilor pe doi ani a atins un maxim de 11,74%, comparativ cu 8,78% la sfârşitul lui martie. În cazul obligaţiunilor cu maturitate de zece ani, randamentul a urcat la nivelul record de 9,595%, comparativ cu 8,41% la 31 martie.

"Nu cred că Grecia va avea succes cu strategia de consolidare bugetară fără restructurarea datoriilor, în viitor. Cred că Grecia va trebui să restructureze datoriile, mai devreme sau mai târziu", a afirmat Feld la televiziunea Bloomberg în Frankfurt.

Potrivit Eurostat, Grecia a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 10,5% din PIB, peste estimarea guvernului de la Atena, de 9,4% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici