Randamentul obligaţiunilor Italiei pe cinci ani trece de 7% pentru prima dată de la adoptarea euro

Randamentele obligaţiunilor italiene au continuat să crească miercuri, titlurile pe cinci ani depăşind pentru prima dată de la intrarea ţării în zona euro pragul de 7%, la fel ca obligaţiunile pe doi şi zece ani ale guvernului de la Roma.

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului Randamentul obligaţiunilor Italiei pe cinci ani trece de 7% pentru prima dată de la adoptarea euro

Randamentul obligaţiunilor Italiei pe cinci ani trece de 7% pentru prima dată de la adoptarea euro

Creşterea puternică a costurilor de împrumut pentru Italia a afectat bursele din Europa şi SUA. Dolarul s-a întărit, în timp ce preţurile titlurilor de Trezorerie americane au crescut, transmite Bloomberg.

Randamentul obligaţiunilor pe cinci ani a avansat cu 0,65 puncte procentuale, la 7,52%, în timp ce pentru cele pe zece ani a urcat cu 0,57 puncte, la 7,33%. Cea mai mare creştere a fost înregistrată de titlurile pe doi ani, de 0,71 puncte, la 7,09%.

Depăşirea pragului de 7% este considerat de analişti şi economişti trecerea datoriei unui stat din zona euro în plaja de nesustenabilitate.

Creşterea randamentelor obligaţiunilor de stat peste acest prag a determinat Grecia, Portugalia şi Irlanda să solicite acorduri de finanţare externă cu FMI şi Comisia Europeană pentru a putea evita împrumuturile prea scumpe din pieţe.

Premierul italian Silvio Berlusconi a acceptat să demisioneze după aprobarea unui plan de austeritate destinat reducerii îndatorării statului, în timp ce casa de cliring LCH Clearnet majorat depozitele cerute pentru a tranzacţiona obligaţiuni ale Italiei.

Discuţiile din Grecia pentru formarea unui nou guvern au trenat pentru cea de-a treia zi, după ce oficialii europeni au cerut asumarea scrisă a unor angajamente.

"Există atât de multă incertitudine, cine va prelua conducerea, când o vor face, pur şi simplu nu ştim. Pieţele financiare vor un guvern funcţional cât mai repede posibil pentru adoptarea măsurilor de austeritate. Dar s-ar putea să nu primească ce vor", a declarat Gary Jenkins, şeful diviziei de instrumente financiare cu venit fix la compania Evolution Securities.

Pe piaţa americană, preţul barilului de ţiţei a scăzut la 95,14 dolari, primul declin din ultimele şase şedinţe. De asemenea, cotaţiile unor materii prime, precum zincul sau cuprul, au scăzut.

Indicele MSCI Emerging Markets, care include acţiuni de pe bursele din ţările emergente, a scăzut pentru prima dată în ultimele patru şedinţe, cu 0,8%. Indicatorii pentru Brazilia, Rusia, India, Polonia, Ungaria şi Africa de Sud au coborât cu peste 1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici