- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.02.2024, 13:15)
- Cristina Bellu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport Colliers: Stocul de spaţii de retail modern din România a depăşit 4,3 mil. mp, 60% în primele 10 mari oraşe din ţară
România are un stoc total de retail modern de peste 4,3 milioane de metri pătraţi, din care peste 2,7 milioane de metri pătraţi mall-uri, iar restul în principal parcuri de retail, potrivit raportului de piaţă anual publicat de Colliers.
Urmărește
110 afișări
Raport Colliers: Stocul de spaţii de retail modern din România a depăşit 4,3 mil. mp, 60% în primele 10 mari oraşe din ţară
Conform sursei citate, peste 60% din suprafaţa totală de retail modern este concentrată în primele zece cele mai mari oraşe, cu peste 200.000 de locuitori.
Datele companiei de consultanţă imobiliară arată că anul 2023 s-a încheiat cu unul dintre cele mai bune rezultate din 2011 încoace în ceea ce priveşte livrările de noi proiecte de retail, adăugând aproximativ 220.000 de metri pătraţi la suprafaţa totală de retail, mai mult decât dublu comparativ cu ultimii doi ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
Atât pentru retaileri, cât şi pentru proprietarii de centre comerciale, 2023 a fost, de asemenea, încă un an bun pentru vânzări, iar nivelul de profitabilitate din România continuă să fie unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. În paralel, consultanţii Colliers observă un interes din ce în ce mai mare al dezvoltatorilor către proiecte de tip mall sau cu destinaţie mixtă, de mari dimensiuni, în următorii ani.
„2023 a fost un an bun atât pentru retaileri, cât şi pentru proprietari. Pornind de la datele Eurostat, România oferă unele dintre cele mai mari marje de profit din UE pentru o varietate de tipuri de bunuri, de la îmbrăcăminte, la încălţăminte, la jucării şi produse farmaceutice. În timp ce costul riscului este şi el la un nivel mai ridicat decât în alte ţări, iar acest lucru poate avea, de exemplu, consecinţe asupra rezultatului final atunci când se contractează un împrumut, totuşi considerăm aceste rezultate pozitive o confirmare a unei pieţe încă insuficient acoperite din punct de vedere al schemelor de retail şi o piaţă care mai poate primi noi jucători”, spune Liana Dumitru, Director Retail Agency la Colliers.
Potrivit raportului, anul acesta se remarcă un declin al pieţei comparativ cu evoluţia înregistrată în 2023, cu mai puţin de 90.000 de metri pătraţi de noi proiecte moderne de retail anunţate, din care mai mult de jumătate din acest volum provenind de la un singur proiect - Argeş Mall din Piteşti. Cu toate acestea, perspectivele rămân încurajatoare, având în vedere că, între 2025-2028, câteva centre comerciale mari şi dominante sunt aşteptate să adauge câteva sute de mii de metri pătraţi închiriabili la stocul modern de retail.
“Iulius Group a anunţat iniţial că mall-ul de la Cluj-Napoca va avea o suprafaţă totală închiriabilă de peste 100.000 de metri pătraţi, iar un nou proiect în acelaşi oraş, realizat de asocierea Prime Kapital/MAS REI, va livra o suprafaţă închiriabilă de peste 70.000 de metri pătraţi în următorii ani. În Iaşi, Prime Kapital/MAS REI va livra, de asemenea, o extindere de aproape 60.000 de metri pătraţi la Moldova Mall până la sfârşitul lui 2025. Există, de asemenea, destul de multe alte proiecte mari în curs de execuţie sau ale căror lucrări ar trebui să înceapă în curând, cu o suprafaţă totală închiriabilă între 30.000 şi 50.000 de metri pătraţi fiecare”, spun consultanţii de la Colliers.
Stocul modern de retail pe cap de locuitor, insuficient în România
Cu toate acestea, România rămâne o piaţă cu o ofertă insuficientă nu numai în comparaţie cu ţările din Europa de Vest, ci şi cu ţările din Europa Centrală şi de Est. Pentru un nivel de consum/ capita similar cu cel din Cehia şi Polonia (în termeni de volum de produse şi servicii achiziţionate), stocul modern de retail pe cap de locuitor din România este de două ori mai mic decât cel din Cehia şi cu peste 40% mai mic decât cel din Polonia. Cu toate acestea, în timp ce segmentele imobiliare din România rămân relativ deficitare în comparaţie cu alte ţări europene (inclusiv cele din regiune), datele indică faptul că decalajul este mai mic pentru piaţa de retail decât pentru pieţele de birouri sau industrială, în termeni relativi (pe cap de locuitor).
„În general, în pofida încetinirii livrărilor noi în 2024 faţă de 2023, pipeline-ul pe termen mediu este unul foarte solid. În timp ce în anii precedenţi dominau parcurile de retail, multe dintre acestea vizând oraşele mici şi mijlocii, observăm acum că revine apetitul dezvoltatorilor pentru proiectele de retail de dimensiuni mari, de tip mall sau proiecte mixte, care tind să aibă o amprentă investiţională mai mare. Trebuie să recunoaştem, de asemenea, prezenţa tot mai mare a capitalului local pe partea de dezvoltare, oamenii de afaceri locali livrând tot mai multe proiecte. În plus, cesionarea portofoliului de parcuri de retail al Mitiska REIM, precum şi eventualele vânzări de acest tip în viitor, ar putea consolida modelul <<construieşte, închiriază, vinde>> şi ar putea atrage şi mai mult capital pentru extinderea retailului în România. Altfel, schimbarea de viziune către proiecte mai mari arată un apetit crescut pentru risc şi încredere în parcursul pe termen lung al ţării. Există încă loc pentru astfel de scheme comerciale de mari dimensiuni în multe oraşe mari, inclusiv în Bucureşti, unde problema a fost mai degrabă aceea de a asigura locaţia potrivită cu o bună conectivitate la infrastructură”, concluzionează Liana Dumitru.
Consultanţii Colliers anticipează o evoluţie favorabilă pe termen mediu şi pentru consumatori. Pe de o parte, se aşteaptă ca inflaţia să continue să scadă după ce a încheiat anul 2023 la 6,6% şi ar trebui să reintre în intervalul ţintă al băncii centrale de 1,5-3,5% până la sfârşitul anului viitor (dacă politica fiscală o permite). Între timp, activitatea economică ar urma să accelereze, ceea ce ar trebui să însemne crearea de locuri de muncă, iar acest lucru, la rândul său, îi va determina pe angajatori să plătească salarii mai mari pe o piaţă a forţei de muncă relativ restrânsă. La modul general, consultanţii Colliers se aşteaptă la o accelerare a vânzărilor de retail în 2024-2025 comparativ cu 2023.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Câciu: Valoarea proiectelor depuse pe noul exerciţiu financiar a depăşit 24,6 miliarde euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe