- Home
- Economic
- WASHINGTON, (11.04.2013, 19:19)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RAPORT FMI: Retragerea dezordonată a măsurilor de stimulare ale băncilor centrale pune în pericol stabilitatea financiară
Stabilitatea financiară poate fi pusă în pericol de o retragere dezordonată a măsurilor excepţionale luate de marile bănci centrale pentru combaterea crizei financiare, avertizează FMI într-un raport.
Urmărește
444 afișări
RAPORT FMI: Retragerea dezordonată a măsurilor de stimulare ale băncilor centrale pune în pericol stabilitatea financiară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"În anumite cazuri riscurile nu provin din politicile neconvenţionale ci din dificultatea de a le retrage", se arată în raportul FMI publicat înainte de apariţia, săptămâna viitoare, a previziunilor economice mondiale ale instituţiei.
De la declanşarea crizei financiare mondiale, băncile centrale din mai multe ţări bogate, în special Rezerva Federală (Fed) din SUA şi Banca Centrală Europeană (BCE) s-au angajat în politici costisitoare constând în achiziţii de obligaţiuni şi reducerea dobânzilor de politică monetară, pentru a suplimenta lichidităţile în piaţă şi a evita blocarea creditării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
FMI cere băncilor centrale prudenţă în retragerea măsurilor de stimulare.
"Riscurile trebuie anticipate şi gestionate, în special pentru că politicile de suplimentare a lichidităţilor reprezintă un teren necunoscut", se arată în raport.
FMI este îngrijorat în special în privinţa unor viitoare creşteri ale dobânzilor, care se află la minime istorice în Europa şi SUA.
"O majorare dezordonată sau excesivă va complica puternic adpatarea la un nou mediu financiar", fiind posibil să fie afectată calitatea anumitor obligaţiuni, potrivit raportului.
De asemenea, pe termen scurt băncile cu o capitalizare mai slabă ar putea avea de suferit.
Fondul este îngrijorat şi în privinţa incertitudinilor care planează asupra strategiei băncilor centrale legată de obligaţiunile suverane cumpărate pentru susţinerea statelor şi a căror vânzare precipitată poate provoca scăderi pe piaţă şi creşterea dobânzilor cerute guvernelor.
Fed şi Banca Japoniei deţin în prezent 10% din datoriile guvernelor lor, în timp ce BCE deţine 5%-6% din obligaţiunile de stat italiene şi spaniole.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe