Indicatorul institutului este acum portocaliu – aflat la mijlocul grilei de avertizare – pentru prima dată din martie 2016. Acesta acoperă o serie de date care au semnalat scăderi în trecut, incluzând comenzile din fabrică, încrederea în afaceri şi rata dobânzilor. Riscul – se arată în raport – este că incertitudinea care rezultă din pieţele financiare poate avea un efect de auto-întărire asupra economiei reale, potrivit Bloomberg.
„Volatilitatea pe pieţele financiare, care a fost evidentă de câteva luni, este acum însoţită de o deteriorare semnificativă a sentimentului şi a producţiei reduse. Aceasta a devenit recent o evoluţie tipică pentru faza finală a unui ciclu. Dacă o astfel de spirală descendentă a început deja, este deocamdată incert”, potrivit IMK.
O astfel de recesiune bruscă ar contrasta perspectivele Bundesbank pentru o revenire puternică a naţiunii pentru a continua şi ar arunca economia zonei euro într-o situaţie de criză, aşa cum Banca Centrală Europeană apreciază pentru a împiedica stimularea.