Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ de lucru în străinătate scade semnificativ – doar 8% mai vor să plece

  • Numărul românilor care caută joburi în străinătate este în scădere, ponderea lor ajungând la doar 8% în prezent fată de 13% în 2020 şi 22% în 2018, arată un studiu elaborat de Boston Consulting Group (BCG), The Network şi The Stepstone Group.
  • Principale trei destinaţii dorite de români pentru a lucra în străinătate sunt Germania, Regatul Unit şi Spania.
  • În ceea ce priveşte destinatiile globale preferate pentru relocare, România a ocupat locul 89, în creştere faţă de locul 92 în 2018 şi în scădere faţă de locul 78 în 2020.
Urmărește
67391 afișări
Imaginea articolului Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ de lucru în străinătate scade semnificativ – doar 8% mai vor să plece

Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ de lucru în străinătate scade semnificativ – doar 8% mai vor să plece

Raportul se bazează pe răspunsurile a peste 150.000 de respondenţi din 188 de ţări. La nivel global, destinaţiile cele mai populare pentru cei care caută un loc de muncă sunt Australia, Statele Unite, Canada, Regatul Unit şi Germania, în timp ce oraşele cele mai populare sunt Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi şi New York, alături de Londra.

În timp ce 22% dintre români căutau activ un loc de muncă în străinătate în 2018, numărul lor a scăzut la 13% acum trei ani şi la doar 8% anul trecut, mult mai mic decât media globală de 23% în 2023.

În acelaşi timp, în concordanţă cu tendinţele internaţionale, numărul românilor care ar accepta un loc de muncă în străinătate în regim de lucru la distanţă a crescut semnificativ, ajungând la 74% în 2023 faţă de 61% în 2020. Acest procentaj este mai mare decât media globală de 66%, care a crescut de la 57% acum trei ani.

Motivele financiare şi economice au fost menţionate ca fiind principalele argumente pentru români de a lua în considerare lucrul în străinătate, respectiv 85% dintre români (64% la nivel global). Un alt factor în favoarea mutării a fost o mai bună calitate a vieţii, motiv pentru care 77% dintre români (55% la nivel global) ar pleca în străinătate. O proporţie mult mai mare (59%) dintre români, comparativ cu media internaţională (35%), au menţionat sistemele mai bune de asistenţă socială şi de sănătate printre motive.

În România, 25% dintre cei care lucrează în design, artă, profesii creative şi arhitectură ar dori să lucreze în străinătate, urmaţi de muncitorii manuali (18%) şi profesioniştii în managementul afacerilor (17%).  În concordanţă cu tendinţa globală, aproximativ 30% dintre români ar lucra în străinătate pe termen lung, adică pentru o perioadă nedeterminată.

Studiul analizează şi motivele pentru care cei care au optat să rămână în ţările lor natale au decis să facă acest lucru. Atât respondenţii români (53%), cât şi cei globali (54%) au menţionat ca motiv principal faptul că nu ar putea să-şi ia cu ei membrii familiei sau partenerii. Atât respondenţii globali, cât şi românii (33% ambele grupuri) au făcut referire la legăturile puternice cu ţara natală ca motiv pentru a nu pleca.

 În plus, 31% dintre români (16% la nivel global) au spus că dificultatea cumpărării de proprietăţi imobiliare în străinătate a fost un motiv pentru a rămâne.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici