- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rata anuală a inflaţiei a fost de 7,96% în 2010, nivel aproape dublu faţă de cel din 2009
Rata anuală a inflaţiei s-a plasat la 7,96% în 2010, după ce preţurile au urcat cu 0,5% în decembrie, iar avansul a fost aproape dublu faţă de nivelul raportat în 2009, în special din cauza majorării TVA şi a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun şi servicii, potrivit INS.
Rata anuală a inflaţiei a fost de 7,96% în 2010, nivel aproape dublu faţă de cel din 2009 (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Astfel, BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv ţinta de inflaţie, stabilită la 3,5% plus/minus un punct procentual. Rata anuală a fost de 4,74% în 2009, când intervalul ţintit a fost tot de 2,5-4,5%.
Anul trecut, cel mai mare impact asupra indicelui preţurilor de consum l-au avut scumpirile înregistrate la tutun (26,34%) şi combustibili (15,38%), care au ponderi mari în coşul utilizat de INS.
Conform ponderilor din coşul INS, scumpirea combustibililor a avut un impact de 1,15 puncte procentuale în rata anuală a inflaţiei, în timp ce scumpirea tutunului a contribuit cu 1,24 puncte procentuale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
De asemenea, în 2010, în afară de ouă, toate alimentele s-au scumpit, cea mai mare creştere de preţ fiind consemnată la cartofi, dar care are o pondere redusă în coşul INS. Scumpiri de peste 10% pe partea mărfurilor alimentare au mai fost înregistrate la legume şi conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) şi miere (10,3%).
În categoria mărfurilor nealimentare, o scumpire importantă a avut loc la energia termică, unde preţurile au urcat cu 12%.
Pe partea serviciilor, cele mai mari creşteri de preţuri au fost raportate la apă, canal şi salubritate (15,85%), alte servicii (15%), transport cu CFR (14%).
În luna decembrie, avansul de jumătate de punct procentual a fost determinat în mare parte de scumpirea produselor alimentare (0,76%), concomitent cu o creştere de preţ a mărfurilor nealimentare (0,55%), determinate de majorarea preţurilor la combustibili cu aproape 3%.
La alimente, cartofii au continuat să se scumpească, creşterea din luna decembrie fiind de 6,73%. Preţurile la ouă au continuat, de asemenea, să urce, dar avansul a fost mai mic, respectiv 3,2%.
Scumpiri de peste 1% au mai fost înregistrate la mălai (2,13%), făină (1,8%), ulei comestibil (1,7%), fructe proaspete (1,22%), alte legume (1,7%), lapte de vacă (1,1%) şi miere de albine (1,24%).
Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (ianuarie 2010 - decembrie 2010) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2008 - decembrie 2009) determinată pe baza IPC şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 6,1%.
Rata anuală a inflaţiei a fost anticipată de majoritatea analiştilor economici chestionaţi de MEDIAFAX, care anticipau un nivel cuprins între 7,9% şi 8%.
Rata anuală a inflaţiei a depăşit în 2007 şi 2008 limitele superioare ale intervalelor ţintite de BNR cu câte 1,5 puncte procentuale, după ce s-a ridicat la 6,5% şi, respectiv, 6,3%. De asemenea, banca centrală a ratat uşor ţinta de inflaţie stabilită pentru 2009, de 3,5%, plus/minus un punct procentual, în condiţiile în care rata anuală s-a situat la 4,74% în luna decembrie.
Pentru 2010, banca centrală a revizuit de mai multe ori prognozele de inflaţie, în contextul în care Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în noiembrie că banca centrală a calculat că impactul majorării TVA asupra inflaţiei ar putea fi mai mare la sfârşitul anului de 2,4 puncte procentuale.
Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.
Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO